На Львівщині знову зростає черга на ПЛР-тестування

П'ятниця, 24 липня 2020, 09:20
Хоча минулої доби у Львівській області провели 1160 ПЛР-тестів на виявлення коронавірусу, в холодильниках лабораторій залишилося 874 проби
На Львівщині знову зростає черга на ПЛР-тестування

Лабораторії Львівської області, які проводять тестування на коронавірус методом полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР) знову не справляються із потоком зразків, що передають на тестування. Як повідомила сьогодні зранку керівниця міського штабу із протидії коронавірусу, заступниця міського голови Львова Галина Слічна, протягом минулої доби у Львівській області проведено 1160 ПЛР-тестів, із яких 126 дали позитивний результат (10,86% від загальної кількості проведених тестів). 61 інфікованого коронавірусом вчора виявлено у мешканця Львова. Натомість одужання від COVID-19 лабораторно вчора лабораторно підтверджено тільки у 16 осіб. В той же час, чисельність померлих у зв’язку із інфікуванням коронавірусом осіб вчора зросла на 5 осіб. Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Таким чином, станом на ранок 24 липня 2020 року на Львівщині зафіксовано уже 8588 випадків інфікування коронавірусом SARS-COV-2 (+ 126 протягом минулої доби), 221 летальний випадок (2,57 % від усіх інфікованих, відсоток померлих по відношенню до одужалих 11,51%), пов’язаний із коронавірусом (+ 5 випадків у четвер 23 липня). Лабораторно зафіксовано 1919 випадків одужання від коронавірусу (+ 16 протягом минулої доби), відсоток одужалих по відношенню до кількості інфікованих – 22,34%. Наразі нездужає на коронавірусну хворобу 6448 осіб, тобто 75,09% загальної чисельності інфікованих. Треба зазначити, що на Львівщину припадає 24,45% усіх «активних» пацієнтів із коронавірусом.

Малі темпи фіксації одужання мешканців Львівщини навряд чи є наслідком того, що в області розповсюджується який особливий, більш агресивний, а ніж у інших регіонах штам коронавірусу. Скоріш за все, причиною цього є те, що у Львівській області і місті Львові влада не змогла організувати достатньо потужні лабораторії для ПЛР-тестування. Отож, в лабораторій у пріоритеті є дослідження нових зразків, отриманих від людей із підозрою на коронавірус. Так само спостерігається значна аритмічність кількості тестувань – у вихідні дні робиться майже вдвічі менше тестів, а ніж у будні, отож в деяких лабораторіях досі не змогли організувати щоденне виконання тестувань, ніби коронавірус на вихідні теж відпочиває і інфікує менше мешканців області.

Прес-служба Львівської міської ради також повідомила інформацію про кількість ушпиталених із приводу коронавірусу в деякі лікарні міста Львова. Отож, у КНП Львівської обласної ради «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» на стаціонарному лікуванні з приводу коронавірусу станом на ранок 24 липня перебувало 187 осіб (вчора був 181 пацієнт). У реанімаційному відділенні перебуває 7 осіб, із них 3 підключено до апаратів штучної вентиляції легенів. У комунальних лікарнях міста Львова загалом перебуває на стаціонарному лікуванні 181 «коронавірусний» пацієнт (вчора було 167), в тому числі: у 1-й міській клінічній лікарні – 60 пацієнтів, у 8-й міській клінічній лікарні – 47 пацієнтів, у КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова» – 74 пацієнти.

За повідомленням  заступника керівника Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігоря Берника, вчора до приймального відділення клініки звернулися 50 осіб, із яких госпіталізовано 16 осіб, решту відправлено на самоізоляцію і амбулаторне лікування. Із 16 госпіталізованих 10 осіб мали лабораторно зафіксований діагноз COVID-19, іще 6 – із підозрою на коронавірус. Протягом минулої доби із одужанням від COVID-19 виписано 9 осіб, в тому числі 1 медика. Нажаль, одна пацієнтка вчора померла. Таким чином, станом на ранок 24 липня в ЛОІКЛ перебувало 167 пацієнтів (89,3% від загальної чисельності) із підтвердженим діагнозом COVID-19 і ще 20 пацієнтів – із підозрою на коронавірусну інфекцію (10,7%). Абсолютна більшість госпіталізованих до ЛОІКЛ – мешканці міста Львова, таких налічується 120 пацієнтів (64,17%), решта 67 – мешканці Львівської області. Зазначимо, що чисельність населення міста Львова складає біля 30% від загальної чисельності населення Львівської області. В той же час на місто Львів припадає біля половини всіх випадків інфікуванні в області.

comments powered by HyperComments