Мешканців Львівщини попереджають, як уникнути отруєння грибами

Вівторок, 21 липня 2020, 10:43
Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті людини
Мешканців Львівщини попереджають, як уникнути отруєння грибами

На Львівщині уже розпочався грибний сезон. Це додає проблем медикам, адже в цей час отруєння грибами стає достатньо типовим. Отож, Микола Зікій, начальник відділу із питань надзвичайних ситуацій, оборонно-мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення Самбірської міськради дає поради, як уникнути отруєння грибами, адже, як це не прикро, деякі люди здійснюють висновки лише на основі свого гіркого досвіду, коли споживали в якості їжі отруйні гриби.

Отож, в більшості випадків отруєння грибами відбувається із наступних причин: вживання отруйних грибів (через невміння їх упізнати); неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання червивих, старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Перші симптоми отруєння грибами наступні: виникає біль у животі, нудота, що переходить у блювання, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, виникають судоми, проноси, з’являються ознаки серцево-судинної недостатності, зневоднення організму. У такому випадку необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Для того, щоб запобігти отруєнню грибами рекомендується дотримуватися наступних рекомендацій: купуйте гриби тільки у відведених для цього місцях продажу (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках) та уникайте стихійних ринків; збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони дійсно їстивні.

Заборонено збирати гриби: якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися; не збирайте гриби біля сміттезвалищ, автодоріг, залізничних шляхів, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою; із ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих; не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, адже вони не завжди відповідають дійсності; не куштуйте сирі гриби на смак, ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти, усі сумнівні – викидайте;  нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте.

Пам’ятайте, що гриби повинні піддаватися кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці необхідно кип’ятити гриби 8-12 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин.

Перша допомога при отруєнні грибами:

1. Викличте «Швидку медичну допомогу».

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), промивайте шлунок до того часу поки промивні води стануть чистими.

3. Після надання першої домедичної допомоги дайте випити потерпілому холодний міцний чай чи каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс, покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Пам’ятайте: при підозрі на отруєння грибами забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, адже це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

comments powered by HyperComments