Коли поїзди поїдуть до Чернівців наразі невідомо

Вівторок, 14 липня 2020, 18:58
Чернівецька область наразі залишається єдиним регіоном України, де повністю відсутнє залізничне сполучення: залізничники кажуть, що як тільки обласна комісія із ТЕБ та НС дасть «добро» пасажирські поїзди на Буковині поїдуть
Коли поїзди поїдуть до Чернівців наразі невідомо

Буковина наразі єдиний регіон України, де повністю відсутнє як приміське, так і далеке пасажирське сполучення. Як зазначала «Справжня Варта», приміські пасажирські поїзди із Коломиї, які раніше прямували до Чернівців, зараз прямують тільки до Снятина. У ситуації вирішило розібратися інформаційне агентство «АСС».

Журналісти повідомляють, що Чернівецька міська рада звернулася до облдержадміністрації із проханням про відновлення пасажирського залізничного сполучення на Буковині. Як пояснив журналістам перший заступник голови Чернівецької ОДА та голова обласної комісії з питань ТЕБ та НС Богдан Ковалюк, таке звернення отримували, але це не повноваження обласної державної адміністрації.

«ОДА не забороняла сполучення. Це не компетенція органу. Тому дивно чути про таке звернення», – заявив Богдан Ковалюк.

Відтак, міська комісія з ТЕБ та НС, не отримавши відповіді від обласної, звернулася до Кабінету Міністрів України та Міністерства інфраструктури: «Враховуючи поліпшення епідситуації у Чернівецькій області та обласному центрі, міська комісія ТЕБ та НС вирішила звернутися до Кабінету Міністрів та Міністерства інфраструктури щодо відновлення залізничного сполучення з Чернівцями.

Обласна комісія з питань ТЕБ та НС на клопотання міського голови з цього приводу відповіді не надала».

У міській комісії із ТЕБ та НС зазначають, що таке рішення залежить саме від обласної комісії з ТЕБ та НС. Та додають, що обласна комісія дійсно не відновлює сполучення, проте, вона дає згоду Мінінфраструктури та «Укрзалізниці» на відновлення роботи поїздів.

У прес-службі «Укрзалізниці» заявляють, що подальше розширення приміських та міжміських маршрутів  залежить від відповідних рішень саме комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обласних державних адміністрацій.

За словами начальника Чернівецького вокзалу Ігоря Велущака, наразі до відновлення роботи потягів усе готово. Наразі вже працює одна залізнична каса, яка продає залізничні квитки. Проте, поки що не з Чернівців, і не до Чернівців.

«Щойно обласна адміністрація дає добро, поїзди їхатимуть до Чернівців. Проблем із роботою вокзалу та залізниці немає», – повідомив начальник вокзалу.

Зазначимо, що на відміну від Чернівецької області, на Львівщині, яка, на відміну від Буковини, ніяк не може виборсатися із «коронавірусного цунамі», яке «накрило» Львівську область в кінці травня – у червні поточного року, приміські потяги таки курсують – «Справжня Варта» детально аналізувала напрямки, за якими рухаються електрички і дизель-поїзди. Так само до Львова і зі Львова курсують поїзди дального сполучення. Не виключено, що Львівській залізниці не вигідно відновлювати приміське сполучення на Буковині, оскільки там немає жодного кілометру електрифікованих залізниць. Крім того в регіоні немає і дизель-поїздів – приміські поїзди використовують локомотивну тягу, тому собівартість перевезень є дуже висока.

comments powered by HyperComments