Мешканцям Львівщини розповіли чим небезпечний борщівник і як вберегтися від опіків при контакті із цією рослиною

Вівторок, 14 липня 2020, 10:48
Якщо сік борщівника потрапить на шкіру людини, а потім це місце зазнає ультрафіолетового опромінення, то чутливість шкіри зросте на порядок і виникнуть опіки.
Мешканцям Львівщини розповіли чим небезпечний борщівник і як вберегтися від опіків при контакті із цією рослиною

Борщівник – це отруйна рослина із парасольковими суцвіттями дрібних білих квітів та крислатими листями. Висота цієї рослини може сягати двох метрів і навіть більше. Борщцівник невибагливий до умов зовнішнього середовища і росте по берегах річок, на пустирях та вздовж узбіч доріг.

Небезпека борщівника для людини, пояснюють в Департаменті охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації, полягає в тому, що прозорий, водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки фуранокумарини. При контакті борщівника зі шкірою, виникає малопомітне подразнення, як від кропиви. Проте під дією ультрафіолетового випромінювання сонячного спектру в сокові борщівника активуються токсичні властивості, які підвищують чутливість людської шкіри до ультрафіолету в сотні раз.

Отож, якщо Ви отримали опік борщівником, симптоми будуть залежати від ступеня впливу отрути на шкіру: легке почервоніння, пухирі, глибокі виразки. На уражених ділянках шкіри людина відчуває свербіж і печіння. Із загальних симптомів спостерігаються млявість, озноб, запаморочення, головний біль. Іноді підвищується температура тіла.

Перша допомога при опіці борщівником полягає у наступному: а) необхідно захистити ділянку дотику шкіри із рослиною від сонячних променів; б) промити уражені місця великою кількості води; в) обробити шкіру спиртом чи іншим засобом від опіків. При виникненні пухирів необхідно звернутися до лікаря.

У жодному випадку не можна розтирати уражене місце – таким чином Ви тільки рознесете подразнюючу речовину буквально по всьому тілу. Особливо важливо не торкатися до обличчя та очей.

Мешканцям Львівщини рекомендують збираючись на прогулянку в ліс або поле, де можуть рости отруйні рослини, зокрема і борщівник, одягати штани і сорочку із довгими рукавами. Дітям необхідно показати рослину і пояснити, що гратися поруч із нею небезпечно.

comments powered by HyperComments