У Золочівському замку показали українську зброю від трипілля до сучасності (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 22 грудня 2017, 22:27
У Золочівському замку на Львівщині відкрилась масштабна виставка української зброї від часів скіфів до українсько-російської війни.
У Золочівському замку показали українську зброю від трипілля до сучасності (ФОТО)

На виставці Ukrania Militariсa представлено понад 300 одиниць озброєння. Поруч з найдавнішою металевою зброєю – мідними сокирами трипільців, можна побачити ще виготовлені з каменю та кременю зразки. Бронзові вістря списів, кинджали та мечі було відлито в епоху Троянської війни. Кіммерійська та скіфська доба представлена вже залізною зброєю, якою користувалися грізні вершники, шляхи походів яких виходили далеко за межі сучасної України.

«Вже у давні часи воїни полюбляли розкішно прикрашати грізну зброю та обладунки, не шкодуючи золота і срібла. Не лише чоловіки ставали до бою у ті часи – історія зберегла пам'ять про воїнів-жінок і батьківщиною цих легенд є українські степи», - каже археолог, доктор історичних наук Михайло Відейко.

Епоха середньовіччя представлена лицарськими кольчугами, дворучними мечами та стилетами . Також тут можна побачити й зброю XIX – XX століття як пістолі карпатських опришків, порохівниці, карабіни і ятагани кубанських козаків та сучасні протитанкові гранатомети, які використовують бійці АТО на сході України. Окрім цього експонуються давні військові карти, документи УНР, золоті скіфські прикраси та трофейні прапори захоплені у проросійських бандформувань на Донбасі.

«На Західній Україні виставка такого масштабу відбувається вперше і триватиме рік часу – до 22 грудня 2018 року. В цих залах зібрана вся воїнська традиція починаючи від озброєння трипільців та кіммерійців і закінчуючи зброєю, яка застосовується у війні на Сході України. Ці речі передають як візуальний так і духовний образ українського лицарства. У цей важкий для нас час дуже важливе розуміння нашими громадянами, що ми не просто народ землеробів, а й також воїнів, який воював протягом усього свого існування і був щитом Європи», - зазначив начальник штабу Національного корпусу Львівщини Святослав Сірий.

comments powered by HyperComments