“Децентралізація влади в Україні – це незворотній процес”, - Юрій Соловей

Середа, 15 лютого 2017, 20:27
В Івано-Франківську обговорили децентралізацію, сфери управління органів місцевого самоврядування та фінансові ресурси.
“Децентралізація влади в Україні – це незворотній процес”, - Юрій Соловей

Нещодавно в Івано-Франківському регіональному відділенні Асоціації міст України (АМУ) відбулась прес-конференція з представниками влади щодо розвитку місцевого самоврядування. Про це повідомляє “Справжня Варта” з посиланням на сайт АМУ.

У заході взяли участь: народний депутат України Юрій Соловей, заступник голови облдержадміністрації Валерій Крецул, виконавчий директор РВ АМУ Юрій Стефанчук, директор відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк та депутат обласної ради, директор Інституту гуманітарної підготовки і державного управління Дмитро Дзвінчук.

Нардеп Юрій Соловей підкреслив, що реформа децентралізації влади, яку успішно провели наші найближчі країни-сусіди, дозволила їм розвиватися набагато динамічніше, ніж це відбувається у нашій країні. Представники місцевого самоврядування краще знаються на проблематиці того чи іншого регіону, а громади повинні володіти ресурсами і самостійно визначати пріоритети щодо їх спрямування, переконаний нардеп. І нині, за його словами, децентралізація влади в Україні – це незворотній процес. А 2017 рік стане переломним для децентралізаційної реформи, адже ОТГ отримають відповідні повноваження і ресурси, зможуть скористатися фінансовою допомогою, яку надають держава і міжнародні донорські організації. Чиновник також акцентував увагу на важливості децентралізаційних законів, схвалених минулого тижня, які спрощують впровадження реформи.

«В умовах децентралізації органи місцевого самоврядування на сьогодні отримали ключові сфери управління, делеговано на місця значний фінансовий ресурс. За 2016 рік всі без винятку ОТГ продемонстрували добре управління людськими, фінансовими та економічними ресурсами громад. Бюджетна децентралізація стала першим кроком до утворення спроможних громад», – наголосив Юрій Стефанчук. 

Наприклад, ОТГ Прикарпаття демонструють динамічніший розвиток, порівняно з населеними пунктами, які ще вагаються з об’єднанням. Об’єднані громади збільшили свої бюджети у 4-8 разів, а власні надходження – удвічі. Вони успішно залучають кошти інфраструктурної субвенції, міжнародних організацій, акумулюючи завдяки цьому власні надходження в бюджеті. 

Виконавчий директор РВ АМУ назвав дуже важливим прийнятий закон про службу в органах місцевого самоврядування, покликаний забезпечити рівний доступ до служби, підвищити її престижність, а також мотивацію місцевих службовців до власного розвитку. З огляду на те, що під час роботи ОТГ виникали проблемні питання стосовно кола повноважень, відповідальності старости, його підзвітності та підконтрольності, велике значення має прийнятий закон, переконаний експерт. 

Руслан Панасюк висловив прогноз, що до завершення 2017 року на Прикарпатті буде утворено, крім чинних 12-ти, ще 12 об’єднаних територіальних громад.

comments powered by HyperComments