Українці Німеччини за допомогою Євро-2024 нагадують про війну на Батьківщині

П'ятниця, 21 червня 2024, 08:57
Сьогодні українська спільнота в Німеччині продовжує свої активності в дні матчів української збірної, змінивши Мюнхен на  Дюссельдорф. Саме тут 21 червня відбудеться матч проти збірної Словаччини. І саме сіюди переїзжає інсталяція з харківського стадіону «Сонячний».
Українці Німеччини за допомогою Євро-2024 нагадують про війну на Батьківщині

Стартовий матч збірної України на чемпіонаті Європи з футболу проти Румунії 17 червня запам’ятається не тільки приголомшливою поразкою. Але й вдалим використанням українцями чемпіонату з футболу для інформування європейців про війну, що продовжує знищувати Україну.


А почалось все напередодні, коли українська команда провела передматчеву пресконференцію та тренування для преси на «Арена Мюнхен». Головний тренер Сергій Ребров не обмежився суто ігровими питаннями і підкреслив важливість присутності України на європейській футбольній сцені: «Ми дуже дякуємо всім у Європі за підтримку, за прихисток для наших людей, але я завжди нагадую, що війна продовжується, і ми досі потребуємо допомоги. Ми продовжуємо битися за свою свободу й за свободу Європи».


Головний тренер Сергій Ребров і гравець збірної України Ілля Забарний на передматчевій прессконференції. 16 червня

Тренера підтримав футболіст збірної Ілля Забарний, який без зайвого пафосу подякував військовим за те, що саме завдяки їхнім зусиллям гравці мають можливість виходити на футбольне поле. Враховуючі, що на матч було акредитовано більш ніж 200 журналістів, ці слова не залишились без уваги європейців.


А вже в день матчу зранку площа Віттельсбахерплац в центрі Мюнхена стала місцем тяжіння для українців, небайдужих німців, чисельної місцевої преси та поліції, яка під час Євро посилено охороняє не тільки збірну України, а й українські акції.

Прямо на площі Українська асоціація футболу (УАФ) змонтувала фрагмент трибуни харківського стадіону «Сонячний». Арена збудована для Євро-2012, була тренувальною базою для збірної Нідерландів, а потім — для збірної України, але зазнала руйнувань від обстрілів російських окупантів навесні 2022 року.





Пошкоджена трибуна стадіона «Сонячний» та інсталяція © УАФ

Тепер ця скалічена трибуна є свідченням знищення спортивних об’єктів. Вона вбудована в інсталяцію, яка дає можливість узнати історію стадіону та подивитись, як він зараз виглядає.

Президент Української футбольної асоціації Андрій Шевченко на мітингу. 17 червня 2024

За даними президента УАФ Андрія Шевченка, в Україні постраждали 500 об’єктів спортивної інфраструктури: «Проте якщо футбольні поля чи трибуни не можуть вистояти після російських снарядів, то ми ніколи не перестанемо стояти за свою країну та розповідати світові про цю безжальну війну. Я вірю, що Україна ще обовʼязково прийматиме міжнародні змагання на своїх стадіонах».

Варто зауважити, що саме Андрій Шевченко своїм візитом привернув серйозну увагу місцевої преси до події. Разом з цим українська зірка футболу потрапила під тиск натовпу з охочих взяти автограф та сфотографуватися разом з ним українців.
Поруч з трибуною з Харкова розташувався мітинг на підтримку України, який перетворився на концерт та згуртував українців з національними прапорами, у вишиванках та футболках збірної України, що зібрались в Мюнхен підтримати збірну в стартовому матчу Євро-2024, й привернув увагу випадкових перехожих та туристів. Над прощею лунали українські пісні, українська та німецькі мови та заклики не забувати про Україну.


Концерт на підтримку України. 17 червня 2024 

За подіями уважно спостерігав лікар і волонтер Микола Шпаковський, який приїхав на матч з Варшави. Він впевнений, що такі події треба робити регулярно: «Українцям треба частіше об’єднуватися та разом казати європейцям, що в нас війна продовжується, і ми потребуємо допомоги». І вже більш емоційно додає, показуючи поневічену трибуну: «Підійдіть ближче, подивіться на це, ось що зробили зі стадіоном!». З ним згоден місцевий активіст та волонтер Єгор, який після яскравої промови на сцені про необхідність підтримки України сказав, що хоче донести німцям, що війна триває і про неї не варто забувати.


Місцевий волонтер Єгор підтримує ЗСУ. 17 червня 2024 

Консулу Генерального консульства України в Мюнхені Олександру Стецюку близька футбольна тематика, тому що він є гравцем ФК «Україна», місцевої найсильнішої українською команди у Баварії, та збирається сьогодні йти на матч. «Такі заходи об’єднують українців за кордоном, переконують світ, щоб він був солідарним з Україною, і підтримував її. Та й самі українці міцно підтримують свою країну, зокрема фінансово та гуманітарно», — констатує Олександр.


Волонтер Микола Шпаковський і консул Генерального консульства України в Мюнхені Олександр Стецюк. 17 червня

До речі, волонтери скористалися нагодою та активно збирали кошти на гуманітарні проєкти та на користь ЗСУ. Зокрема, виділялись активісти, які пропонували задонатити на купівлю карет швидкої допомоги для прифронтового міста Торецьк Донецької області та отримати оригінальні футболки. Ідею волонтерів реалізував лауреат Шевченківської Премії цього року художник Андрій Єрмоленко.

Ігор Грохоцький, вихованець футбольної школи «Динамо» Київ, який віддав перевагу шляху музиканта, знайомий українській публіці. Свого часу він переміг у конкурсі «Голос країни», зараз мешкає у Британії, активно волонтерить та привозить для ЗСУ автівки. На сцені він виконав відомий хіт «Мій рідний край», зібрав оплески, та потім терпляче роздав автографи та зробив селфі. Співак переконаний, що треба постійно нагадувати про Україну, про те, що їй потрібна постійна підтримка, тому що вона має дуже сильного ворога: «Нам треба бути разом та допомагати один одному, і тільки так ми можемо перемогти».


Спивак и волонтер Ігор Грохоцький. 17 червня

Подібні українські заходи в Мюнхені відбуваються двічі на місяць та мають на меті привертати увагу німців до війни та тримати з місцевою спільнотою зв’язок, переконує Ольга Котлицька, журналістка та волонтерка. «Ці мітинги тематичні, присвячені кожного разу різним подіям — безпековій конференції, річниці початку війни, дню народження Тараса Шевченка, що надає подіям новий імпульс», — каже вона.

Володимир з Нью-Йорка прилетів з друзями на матчі збірної України, щоб підтримати команду Реброва на Євро, і теж прийшов на мітинг: «Де б ми не знаходились, ми любимо і підтримуємо Україну. Треба нагадувати світу, що країна має великі проблеми, тому що війна не закінчилась».


Волонтерка Дар’я Оніщенко. 17 червня

Одна з організаторів події, Дар’я Оніщенко, тішиться, що зібралось багато українців і стверджує, що це допоможе нагадати місцевому населенню та політикам, що війна триває і щоб вони залишалися з Україною: «Нам потрібна військова підтримка, тому наші активісти продовжують лобіювати українські інтереси на різних рівнях».

P.S. Наступний після Штутгарту матч має відбутися 26 червня у Штутгарті проти збірної Бельгії. В обох  містах буде виставлена й інсталяція зі стадіону «Сонячний».

Михайло Реуцький, Олександр Терновий

comments powered by HyperComments