«З великої хмари — малий дощ»: Собор УПЦ висловив незгоду з позицією Кирила і засудив війну

Субота, 28 травня 2022, 08:45
Собор Української православної церкви Московського патріархату заявив, що не згоден із предстоятелем РПЦ МП патріархом Кирилом у питанні війни росії з Україною.
«З великої хмари — малий дощ»: Собор УПЦ висловив незгоду з позицією Кирила і засудив війну

Відповідну ухвалу, оприлюднену на офіційному сайті Української православної церкви, прийняли священнослужителі УПЦ під час представницьких зборів, що відбулися 27 травня у Свято-Пантелеймонівському жіночому монастирі Феофанія в Києві під головуванням голови УПЦ МП митрополита Онуфрія.

«Собор засуджує війну як порушення Божої заповіді «Не вбивай!» (Вих.20:13) і висловлює співчуття усім, хто постраждав у війні. Собор звертається до влади України та влади російської федерації з проханням продовжувати переговорний процес та пошук сильного і розумного слова, яке б змогло зупинити кровопролиття. Виражаємо незгоду з позицією Патріарха Московського і всієї Русі Кирила щодо війни в Україні. Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність Української Православної Церкви», - зокрема, йдеться у документі.

За підсумками Собору в УПЦ також висловили надію на відновлення діалогу із Православною церквою України (ПЦУ), але водночас поставили низку умов, зокрема, припинити силові захоплення храмів та примусові переводи парафій Української Православної Церкви.

В РПЦ заявили, що не отримували звернень від УПЦ Московського патріархату:

«Оскільки на адресу Руської православної церкви не надходило звернень від Української православної церкви, ми не можемо реагувати на інформацію, яку ми отримуємо з преси та з інтернету», — заявив речник РПЦ Володимир Легойда у Telegram.

Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Климент (Вечеря) заявив російському агентству «РБК», що УПЦ не розриває відносин із РПЦ і наголосив, що статус незалежної та самоврядної УПЦ має вже майже 30 років:

«Собор ще раз проаналізував ті документи, які визначали статус УПЦ у попередні 30 років, і наголосив, що її статус є статусом незалежної та самоврядної, — пояснив митрополит. — Просто собор ще раз підкреслив [цей статус], а духовну єдність ми продовжуємо підтримувати не лише з РПЦ, а й з іншими православними церквами».

Варто зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну російські війська нищили і продовжують нищити українські православні храми, вбивати прихожан і священників, а московський патріарх Кирил фактично благословив війну. При тому, що УПЦ досі була тісно пов'язана з москвою і не поривала зв'язки з материнською церквою, що викликало суспільне обурення в Україні. УПЦ МП неодноразово зверталась до Кирила з проханням вплинути на владу росії та захистити українців. Перед собором було багато заяв єпископів УПЦ, що вони припинили поминати патріарха Кирила або зроблять інші кроки, які свідчитимуть, що УПЦ починає рух до автокефалії. Проте самостійно проголосити автокефалію УПЦ не має повноважень.

Заступник Голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) виклав свої роздуми щодо рішення Собору: «Підсумки «Собору УПЦ» можна коротко оцінити словами Митрополита Епіфанія у доповіді на Архієрейському Соборі ПЦУ: з великої хмари — малий дощ», — написав Зоря. На його думку, вислови щодо російської агресії в постанові УПЦ максимально загальні. Крім того, речник звертає увагу, що УПЦ не засудила російського патріарха Кирила, а лише висловила незгоду з його позицією:

«Кирила не було осуджено, з ним не розірвали зв’язок. Все, на що спромоглися... — «виражаємо незгоду з позицією»! Прям як Ліґачов Єльцину: «Борис, ты не прав!», — зауважив Зоря.

«Слова про «незалежність і самостійність» — винахід ще 1990 року для прикриття залежності та несамостійності. Є автокефалія, і автономія. Собор ні слова не сказав про автокефалію — навіть про теоретичне бажання її досягнення», — наголошує архієпископ ПЦУ.

Він також звертає увагу, що УПЦ наперед виставила ПЦУ низку умов для діалогу. Такий підхід Зоря розкритикував.

Слід відзначити, що від початку повномасштабної війни росії проти України кілька громад на Львівщині вийшли з підпорядкування УПЦ МП та долучились до ПЦУ. А у низці міст та громад України місцева влада заборонила діяльність УПЦ МП.

Про бліц-криг і плани із захоплення України за допомогою агентів РПЦ в Україні «Варта» попереджала ще у липні минулого року.

comments powered by HyperComments