Стефанчук каже, що змін в Конституцію не буде. Курс на НАТО зберігається

Понеділок, 25 квітня 2022, 10:02
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук дав інтерв'ю "Українській правді", де говорив про європейську і євроатлантичну інтеграцію України
Стефанчук каже, що змін в Конституцію не буде. Курс на НАТО зберігається

Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук дав велике інтерв'ю "Українській правді". У цьому інтерв'ю він у тому числі розповів про можливі зміни в Конституцію.

"В одному з телеефірів ви припустили, що на тлі переговорів між Україною та Росією можливі зміни до Конституції в частині євроатлантичної інтеграції…", - запитав Стефанчука журналіст.

"Не зовсім так. Я після цього навіть писав допис у Facebook. Відверто кажучи, це був якийсь ефір, коли мені сказали, що буде цікавити робота парламенту, а почали питати по роботі переговорної групи, членом якої я не є.

Основний меседж, який я хотів донести, що основним пріоритетом для України станом на сьогодні є безпека держави та українського народу. Червоними лініями, які ми не переступимо, є територіальна цілісність, суверенітет, державна незалежність. Ці три речі, які точно не можуть бути в предметі договору.

Мені здається, стільки, скільки у парламенті зробив я для вступу України до ЄС і НАТО, мало хто робив. Для мене це дуже важливі теми. Але сьогодні ми всі звертаємося до НАТО з проханням закрити небо, а вони кажуть, що не можуть. Ми нагадуємо про політику відкритих дверей, а у відповідь – політика відкритих дверей є, але Україна не стане в цей період членом НАТО. Зробіть те – ні. Передайте те – ні. 

Я розумію, що це емоція в одну сторону. Вона не отримує основного результату – питання безпеки.

Тому ми маємо розуміти, що за кожним днем зволікань стоять людські життя. Ми маємо бути гнучкими і шукати ті варіанти, які дадуть нам пріоритет, яким для нас є безпека країни і безпека кожного громадянина. Якщо ми знайдемо інший варіант, який дасть нам гарантію безпеки нашої держави, не бачу проблем сьогодні розглядати його.

Але це точно не має бути Будапештський меморандум. Це має бути чітко прописана, юридично вмотивована річ, яка дасть можливість кожному українцю сказати: "Війна завершена. Гаранти безпеки стоять, у разі чого вони зроблять перше, друге, третє, четверте. Давайте відбудовувати країну".

Цю ідеологію я і хотів закласти в свою відповідь. Повторюсь – ми гнучкі до будь-яких питань, але пріоритетом має стояти чітка і зрозуміла дорога – як нам досягти безпеки країни і кожного громадянина", - відповів Стефанчук.

– Під час воєнного стану ні референдум не можна проводити, ні зміни до Конституції вносити. У такому випадку, як ми можемо бути гнучкими?

– По-перше, ніхто не говорив, що це має бути під час воєнного стану, чи прямо вже, негайно. Будь-які рішення, важливі для держави, які вимагають найвищого рівня рішень, мають робитися поза воєнним станом. 

Ми ж говоримо про домовленості, про перемовини, про гарантії. Далі ми будемо бачити чіткий і зрозумілий механізм. Це буде НАТО? Прекрасно, я за.

Це буде інший гарантійний варіант? Чудово, але для нас важливі, ще раз скажу, гарантія і безпека кожного громадянина в державі та держави в цілому.

– Тобто, якщо ми отримаємо чіткі гарантії від низки держав щодо нашої безпеки, тоді ми можемо вносити зміни до Конституції щодо питання НАТО?

– Для чого? Якщо ми отримаємо гарантії, ми будемо використовувати ці гарантії. А будь-що, що записано в Конституції щодо НАТО, щодо ЄС – це наші перспективні бачення на майбутнє. 

Нам потрібні гарантії зараз, а не в майбутньому. Ми вже підписали Будапештський меморандум на майбутнє, який перевірку не пройшов.

 Тобто Конституцію змінювати ми не будемо?

– Не будемо. Зміна Конституції – не є і ніколи не буде самоціллю. Це інструментарій. Ніхто ніколи не робив блага з того. 

Ну, внесли одні зміни, другі. Вони результативні лише тоді, коли з них є ефект. Ми можемо 150 разів записати в Конституції будь-що, але якщо з нього немає ефекту, то це декларативні норми.

comments powered by HyperComments