Для кисневої підтримки ковідних хворих в Україні дозволили використовувати технічний кисень

П'ятниця, 9 квітня 2021, 11:03
Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України – технічний кисень застосовуватимуть за умови відповідності його показників медичному
Для кисневої підтримки ковідних хворих в Україні дозволили використовувати технічний кисень

В Україні для кисневої підтримки хворих на COVID-19 дозволили використовувати технічний кисень за умови відповідності його параметрів медичному. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України, про нього повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України на сторінці відомства у соцмережі «Фейсбук».

Повідомляється, що Кабінет Міністрів України схвалив розроблену Міністерством охорони здоров’я постанову, яка передбачає застосування технічного кисню для кисневої підтримки пацієнтів з COVID-19, якщо він повністю відповідає показникам якості кисню медичного. Рішення продиктоване метою збереження життя громадян, адже киснева терапія є одним з обов'язкових заходів у лікуванні пацієнтів з коронавірусною хворобою.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов пояснив, що сьогодні спостерігається збільшення госпіталізацій пацієнтів із COVID-19, отож уже скоро в державі можуть виникнути проблеми із забезпеченням «ковідних» ліжок киснем.

Зазначимо, що єдиним великим постачальником медичного кисню в Україні є Львівський хімічний завод. Крім цього недавно медичний кисень почали виготовляти на «Запоріжсталі» – його безкоштовно постачають у лікарні.

«Тому, не чекаючи колапсу, уряд йде на вимушену міру й готовий тимчасово використовувати кисень технічний за умови відповідності його критеріям кисню медичного, які будуть підтверджені лабораторно», – заявив Максим Степанов.

 За словами Степанова відповідність параметрів технічного кисню параметрам медичного має бути підтверджено відповідним сертифікатом аналізу, виданим акредитованою лабораторіє з контролю якості. Отож, закуповувати і постачати технічний кисень до лікувальних закладів можна буде лише після таких досліджень.

Зазначається, що у такий спосіб буде забезпечено належний контроль якості технічного кисню, який поставляють до закладів охорони здоров'я, а також залучено ті підприємства, які не мають ліцензій на виробництво медичного кисню, до логістичного ланцюга щодо забезпечення громадян кисневою терапією.

Нагадаємо, що у вересні 2020 року той же Максим Степанов запевняв, що технічний кисень не можна використовувати для кисневої підтримки хворих на COVID-19. Слова міністра цитував «Укрінформ».

«Цього (використання технічного кисню для лікування хворих на COVID-19 – ред.) ніколи не буде зроблено, тому що медичний і технічний кисень відрізняються. Медичний кисень – це лікарський засіб, який використовується для лікування людини. Він має відповідати певним стандартам. І це є не тільки українською практикою, це світова практика, тому що мова про життя і здоров'я громадян», – сказав Степанов, коментуючи заяви деяких експертів, що потрібно дозволити використання технічного кисню у лікуванні.

Степанов також говорив, що технічний кисень вибухонебезпечний, і нагадував про випадок, що стався 10 років тому у Луганську. «...У 2010 році саме через застосування технічного кисню всупереч встановленим правилам в місті Луганськ, у сьомій міській лікарні стався вибух, при якому загинули люди в реанімаційному відділенні», – сказав Степанов у вересні 2020 року.

comments powered by HyperComments