«Свята неділенька» і антиковідна вакцинація – в чотирьох областях України учора не зробили жодного щеплення проти COVID-19

Понеділок, 29 березня 2021, 10:32
У Донецькій, Луганській, Рівненській та Чернігівській областях всі мобільні і стаціонарні бригади із «антиковідної» вакцинації виконували християнські приписи і відпочивали у неділю – в цих областях учора не зробили жодного щеплення
«Свята неділенька» і антиковідна вакцинація – в чотирьох областях України учора не зробили жодного щеплення проти COVID-19

Провал кампанії із масової вакцинації українців проти коронавірусної хвороби COVID-19 стає все очевиднішим, адже на вихідні процес вакцинації практично гальмується – за повідомленням Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова, протягом доби неділі 28 березня 2021 року в державі першу дозу вакцини від коронавірусу отримало лише 1585 громадян. Таким чином, досі в Україні провакциновано менше 200 тисяч громадян – це менше, а ніж 0,5% населення держави.

У чотирьох регіонах України всі медики, які щеплюють людей від COVID-19, вочевидь, святкували християнську «святу неділеньку» – в Донецькій, Луганській, Рівненській та Чернігівській областях не було введено жодної дози антиковідної вакцини. У Кіровоградській області використали лише один флакон індійської вакцини – тут зробили 10 ін’єкцій. В Києві та Київській області було зроблено по 20 щеплень, такий же показник на Волині. По 30 ін’єкцій антиковідної вакцини зробили у Миколаївській та Сумській областях.

Найбільше щеплень у неділю зробили в Харківській області – 230 ін’єкцій, та у Полтавській (190), Івано-Франківській (175), Херсонській (140) і Житомирській (120) областях. У Львівській області учора зробили 100 щеплень першою дозою антиковідної вакцини.

Отож, станом на 29 березня 2021 року в Україні дві дози «антиковідної» вакцини «AstraZeneca» («Covishield») отримала лише ОДНА людина, першою дозою вакцини щеплено 198464 людини, тобто 0,478% від усього населення України, що вкрай мало, оскільки кампанія із вакцинації триває від 24 лютого 2021 року.

Зазначається, що у неділю 28 березня 2021 року в Україні працювало 72 стаціонарних пункти вакцинації та 51 мобільна бригада із імунізації.

Нагадаємо, що левова частина закладів охорони здоров’я України перебуває у комунальній власності областей, міст та районів, чисельність закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), які підпорядковані безпосередньо МОЗ України мізерна. Власне при цих ЗОЗ, які перебувають у комунальній власності (комунальні неприбуткові підприємства – КНП) і створюються стаціонарні пункти вакцинації та мобільні бригади. Отож, в першу чергу відповідальність за катастрофічне падіння темпів антиковідної вакцинації в Україні на вихідних несе місцева влада, яка не здатна ефективно організувати роботу мобільних і стаціонарних бригад із вакцинації, як, власне, вона не змогла перед тим забезпечити щоденну роботу ЗОЗ, які надають первинну медичну допомогу при COVID-19, через що і відбувається «покращення» «ковідної» статистики на вихідних.

Що ж до центральної влади, то вона не забезпечила постачання в Україну необхідної кількості імунобіологічних препаратів для запобігання COVID-19 – попри обіцянки Степанова і Ляшка про мільйоні партії вакцин відомих виробників, Україна наразі отримала усього 715 тисяч доз вакцин «Covishield» та «CoronaVac». Цієї кількості препаратів не вистачить на вакцинацію і 1% населення України.

Плачевна ситуація із вакцинації проти коронавірусу і викликає в українців недовіру до усієї кампанії – станом на 28 березня 2021 року до листа очікування вакцинації проти COVID-19 записалося лише 364104 українці – це менше 0,9% українців.

Ситуацію із вакцинацією проти COVID-19 прокоментували у політичній партії п'ятого Президента України Петра Порошенка «Європейська Солідарність». Тут покладають відповідальність за катастрофічну ситуацію із вакцинацією проти COVID-19 на чинного Президента України Володимира Зеленського.

 

comments powered by HyperComments