В Україні за понад місяць кампанії із вакцинації проти COVID-19 вакцинували менше 200 тисяч мешканців

Неділя, 28 березня 2021, 11:25
У суботу 27 березня темпи вакцинації традиційно впали – було вакциновано менше 5 тисяч людей
В Україні за понад місяць кампанії із вакцинації проти COVID-19 вакцинували менше 200 тисяч мешканців

В Україні кампанія вакцинації проти COVID-19 триває уже більше місяця, проте за цей час першу дозу вакцини отримало менше 200 тисяч українців. Лиша 1 особа отримала необхідні дві дози препарату. Про це на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук» повідомив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За словами Степанова, наразі в Україні щеплено першою дозою індійською вакцини «Covishield» (аналог європейської вакцини «AstraZeneca») тільки 196879 осіб, завершила вакцинацію лише одна особа (отримала дві дози препарату).

Протягом доби суботи 27 березня 2021 року в Україні було вакциновано лише 4616 осіб. Найбільше щеплень – 540, було зроблено учора у Херсонській області. Другий показник – у Полтавщини, де вчора щепили 400 людей. Найменше щеплень – усього 40 в суботу 27 березня 2021 року зробили у Чернігівській області. У «антилідерах» також і Волинь – тут виконано 50 щеплень.

За словами Максима Степанова, учора щеплення проти COVID-19 проводилося 80 мобільними бригадами і 155 стаціонарними пунктами щеплення.

Міністр також повідомив, що станом на 27 березня 2021 року до листа очікування вакцинації проти COVID-19 записалося 361020 осіб.

Зазначимо, що за даними Держстату України, станом на 1 лютого 2021 року в Україні мешкало біля 41,554 млн. населення. Отож, відповідно до даних, наведених Максимом Степановим, першу дозу вакцини проти коронавірусу протягом місяця вакцинальної компанії отримало лише 0,474% українців. Чисельність українців, які забажали вакцинуватися становить лише 0,869% від усіх українців. Ці дані свідчать про повний провал компанії із масової вакцинації населення проти COVID-19, який протягом останнього місяця почав стрімко поширюватися в Україні.

Зазначимо, що наразі Україна отримала і почала використовувати тільки 500 тисяч доз вакцини «Covishield» індійського виробництва, причому за місяць вакцинальної компанії МОЗ не змогло використати навіть 40% отриманого препарату – станом на ранок 28 березня для вакцинації використано 39,37% від отриманих державою. Додамо, що найближчим часом постачання цієї вакцини в Україну не передбачається – Індія обмежила експорт вакцини через спалах захворюваності на COVID-19 в середині країни. Через проблеми із постачанням вакцини в Україну, у своєму зверненні Володимир Зеленський спробував перекласти відповідальність на опозицію.

Окрім індійської вакцини «Covishield», яка є аналогом європейської вакцини «AstraZeneca», яка отримала схвалення ВООЗ, в Україну на тижні, що минає, доставлено також 215 тисяч доз китайської вакцини «CoronaVac», яку, за словами Зеленського, використовують у Китаї та 18 країнах, зокрема і у Туреччині. В той же час, ця вакцина наразі не схвалена ВООЗ. Для щеплення українців цю вакцину зможуть використовувати через 10 днів після прибуття.

Слова українських чиновників про нібито постачання в Україну іще в лютому антиковідної вакцини від компанії «Pfizer» в кількості 117 тисяч доз не підтвердилися.

У «Європейській Солідарності» звертають увагу на те, що у низці країн вакцину проти коронавірусу уже отримало біля 50% населення, а в середньому в європейських країнах провакциновано 10% населення.

Провал антиковідної вакцинації визнав і сам Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов у інтерв’ю «Радіо Свобода» – за його словами зараз Україна в 1,8 разів відстає від затвердженого графіка вакцинації. Степанов каже, що це сталося через організаційні проблеми.

«Що я маю на увазі? Наприклад, коли ти ставиш питання заздалегідь, що ви повинні відкрити 23 пункти щеплення.

Що таке пункт щеплення? Це сімейні лікарі, де буде відбуватися безпосередньо вакцинація проти COVID-19. В ці 23 пункти щеплення завозиться вакцина. Тобто ми з вами розуміємо, що організувати цей процес не складно. Але коли з 23-ох відкрили чотири!

Вони мені називали зараз такі причини, що мені аж соромно... Там – не встигли, а там – в нас не було бажаючих, а ми вирішили перенести відкриття пункту вакцинації, бо ми там ще не верифікували до кінця, не додзвонилися цим людям, які прийдуть вакцинуватися 80+, а ми вирішили, що ми будемо поступово це відкривати, а в нас дала збій система – ми не змогли відвантажити вакцину. Там купа всякого абсурду», – розповів Максим Степанов.

Зазначимо, що і мобільні бригади, і стаціонарні пункти щеплення в Україні організовуються на базі закладів охорони здоров’я, які перебувають у комунальній власності міст, районів та областей. Власне місцева влада і мала б забезпечувати ритмічну і щоденну роботу мобільних бригад і стаціонарних пунтків вакцинації, проте, як і раніше у випадку із ПЛР-тестування, можна бачити, як темпи вакцинації на вихідні пригальмовуються, а часто і узагалі зупиняються.

Для прикладу, якщо аналізувати інформацію про вакцинацію від СOVID-19 у Львові, яку поширює прес-служба Львівської міськради, то виходить, що у суботу 27 березня 2021 року в місті не було зроблено жодного щеплення – о 18:50 у п'ятницю 26 березня 2021 року прес-служба повідомила про 5489 вакцинованих мешканців Львова. Ця ж цифра – 5489 вакцинованих фігурує у повідомленні про ситуацію із COVID-19 на Львівщині, яке прес-служба ЛМР розмістиоло о 08:22 в понеділок 28 березня.

comments powered by HyperComments