Медики, які зараз відмовилися від вакцинації проти COVID-19, зможуть отримати вакцину потім

Четвер, 11 березня 2021, 11:31
Про це розповіли у Міністерстві охорони здоров’я України, там кажуть, що якщо медик відмовився щепитися наявною вакциною, його запишуть на вакцинацію іншою
Медики, які зараз відмовилися від вакцинації проти COVID-19, зможуть отримати вакцину потім

Медичні працівники, які зараз відмовилися від вакцинації проти COVID-19 матимуть змогу пізніше отримати безкоштовне щеплення. У такому разі людина зможе отримати щеплення іншим препаратом. Тобто, якщо зараз медпрацівник відмовляється вакцинуватися індійською вакциною «Сovishіeld», то його повторно запишуть на вакцинацію, якщо з’явиться інша вакцина. Про такий алгоритм повідомили у Міністерстві охорони здоров’я, пише «Українська правда. Життя».

У відомстві зазначають, що першочергово медик повинен звернутися до свого роботодавця.

«Коли захоче, він (медичний працівник – ред.) має повідомити свого роботодавця і, оскільки це організований колектив, то тоді лікарні зв'язуються з регіональним координатором, і вони вже думають, в яку чергу вписати людину, яка хоче вакцинуватися», – розповіли в МОЗ і додали – поки триває компанія вакцинації, усі охочі можуть отримати щеплення.

«Лікарі не можуть втратити можливості повторно вакцинуватися у разі відмови.

Ніхто не може втратити такої можливості, якщо він захоче.

Доти, допоки у нас триває кампанія з вакцинації, усі можуть вакцинуватися», – підсумували у відомстві.

Зазначається, що у Києві тільки 2 із 24 медпрацівників реанімаційного відділення Олександрівської клінічної лікарні погодилися на щеплення індійською вакциною. Завідувач відділення Олексій Куценко зазначив, що «люди чекають на наслідки вакцинування». Також повідомляється, що в одній з районних лікарень Буковини отримати щеплення проти коронавірусної хвороби погодилися лише 5 медпрацівників з 80. Інші – відмовилися від вакцинації через релігійні переконання.

Вважається, що частина медпрацівників відмовляються від вакцинації індійською вакциною «Сovishіeld», оскільки очікують, що Україна отримає обіцяні раніше 117 тисяч доз вакцини від компанії «Пфайзер», яку наразі вважають найбільш якісною і надійною. Проте, як кажуть експерти, Україна навряд чи може очікувати найближчими місяцями поставок вакцин європейського і американського виробництва – наразі їх дефіцит відчувається навіть у країнах «золотого мільярда», включаючи США та ЄС. Навіть Канада для пришвидшення вакцинації громадян дозволила для екстренного використання індійську вакцину «Сovishіeld», а низка країн Євросоюзу вирішили використовувати для вакцинації громадян російську антиковідну вакцину «Спутник V», а Італія навіть планує її виробництво на своїй території.

Отож, вакцини європейського і американського виробництва можуть з’явитися в Україні не раніше, а ніж закінчиться масова вакцинація громадян у США та країнах Європейського Союзу. І це в найкращому випадку. Вакцинація за гроші проти COVID-19 в Україні також стартує не скоро, адже комерційне застосування вакцин буде дозволене лише після завершення всіх передбачених законодавством процедур, спрощену процедуру реєстрації для екстренного застосування дозволили лише державам, оскільки це частина національної безпеки.

Найбільш ймовірно, що наступною після індійської вакцини «Сovishіeld» з’явиться китайська вакцина «CoronaVac», яку вже зареєстрували в Україні для екстренного застосування.

comments powered by HyperComments