Кравчук каже, що без зміни «мінського» і «нормандського» форматів мир на Донбасі не досягнути

Неділя, 28 лютого 2021, 17:12
Перший Президент незалежної України Леонід Кравчук дав ексклюзивне інтерв’ю «Німецькій хвилі»
Кравчук каже, що без зміни «мінського» і «нормандського» форматів мир на Донбасі не досягнути

Перший Президент незалежної України Леонід Кравчук, який із липня 2020 року очолює українську делегацію у Тристоронній контактній групі (ТКГ), з урегулювання на Донбасі дав інтерв’ю «Німецькій хвилі».

За словами Кравчука за шість-сім років існування мінського перемовного майданчика він не дав реальних наслідків: «Війна триває, і ми нині стикаємось із наслідками війни: обмін полоненими, КПП, різноманітні гуманітарні проблеми. А причина залишається, причина – це війна. Ми не змогли досягти серйозних кроків до миру», – каже перший Президент України.

Леонід Кравчук каже, що війна на Донбасі не припиниться до тих пір, доки світове товариство – Європа, США та інші країни за активної й безпосередньої участі України «не змусять Росію піти з Донбасу і Криму, не змусять Росію жити за нормами міжнародного права, війна не завершиться. Як би того не прагнула Україна».

За словами Кравчука, не дивлячись на неефективність мінського переговорного процесу, Україна не планує в односторонньому порядку вийти із нього.

«Ми ставимо питання так, щоб мінський перемовний процес був доповнений більш жорсткими, більш системними, більш активними діями. Наприклад, ми хочемо вести перемовини. Та сторона хоче, і ми хочемо – ведемо перемовини. Якщо вони не хочуть вести перемовини, а стріляють і вбивають, ми відповідаємо тим же. Ми не можемо спостерігати, як нас вбивають, і називати це провокаціями. Це не провокації. Це реальні воєнні дії, які призводять до загибелі наших людей», – зазначив Леонід Кравчук.

На запитання журналіста «Німецької хвилі» щодо того, чи повинні українські військові відповідати на ворожі обстріли, Кравчук відповів: «Безумовно».

«… Не ми порушуємо тишу. Ми стріляємо у відповідь, а не починаємо стріляти. А якщо вони стріляють і порушують тишу, а ми не порушуємо, це зовсім не означає, що тиша є. Тиша є тоді, коли її дотримуються дві сторони, а не одна», – сказав представник України у ТКГ.

Леонід Кравчук також розповів про потужний інформаційний вплив зі сторони Росії і Володимира Путіна на європейців.

«…Коли два роки тому я дивився на Європу, відчувалося, що Путін завдяки своїй могутній пропаганді, мільйонам доларів настільки задурив голови обивателям Європи, що вони справді вірили, що це – внутрішня війна на Донбасі, внутрішня справа України. А зараз, от приїхав Боррель із Москви, термінологія зовсім інша. Наслідки європейського підходу зовсім інші. Те, що було за Трампа в Америці, і за Байдена – то зовсім інша риторика і зовсім інші дії», – пояснив Кравчук для чого потрібні мінський переговориний процес та «режим тиші».

Перший Президент України каже, що із зміною президента США змінилося ставлення до нашої країни.

«Я не чув від Трампа ніколи того, що за місяць сказав президент Байден про Крим, про Донбас, і про допомогу Україні, і летальну зброю, і допомогу всіма засобами та можливостями, щоб Україна могла захищати свою землю, а Росія пішла з української землі», – каже Леонід Кравчук і зауважує, що в ЄС «ніхто з країн не каже, що це – не війна».

Нинішнє погіршення ситуації на Донбасі, яке спостерігається протягом останніх тижнів, Кравчук не називає ескалацією: «Не те, що ескалація... Є елемент збільшення пострілів. Є елемент загострення ситуації, а не ескалації». Перший Президент України пов’язує загострення на Донбасі із тим, що Україна почала більш активно діяти, в тому числі запровадила санкції проти Медведчука і його телеканалів.

«Тобто вони відчули, що Україна почала реально застосовувати дії, а не просто слова. Плюс, як Європа оцінила дії Росії, як іде справа з «Північним потоком – 2», все вкупі, виступи Байдена та його команди. Вони зрозуміли, що ситуація - не на їхню користь. І вони почали в цьому плані показувати, що вони також мають силу і можуть щось зробити», – каже Леонід Кравчук.

Перший Президент України нагадав, що іще за часів Бориса Єльцина був прийнятий документ, у якому в одному із перших пунктів зазначалося, що Україна була, є і буде в системі стратегічних інтересів Росії. «Це ще за Єльцина. Ця теза не скасовувалася. Тільки йде хвилями, то більшими, то меншими. Тому нам, щоб остаточно відірватися від Росії, потрібно реально стати членом ЄС, реально – членом НАТО, реально одержати статус особливого партнера США. І це ми не просимо. Ми знаємо, що апетити Росії не завершуються Україною», – зазначає перший Президент.

Кравчук зазначає, що Росія наразі вичерпала можливі відповіді і тепер там вдають, що агресії на Донбасі немає і каже, що це внутрішня справа України: «Росія, мовляв, допомагає навести лад в Україні. То тоді стане очевидним, що це відкрита агресія. На відкриту агресію будуть відкриті дії», – резюмує перший Президент України.

У Леоніда Кравчука також запитали про те, чому Віктор Медведчук, який протягом останніх семи років не змінює своєї політики, потрапив під санкції тільки зараз.

«По-перше, п'ять років був президентом Петро Порошенко. ВР навіть ухвалила документ з проханням ввести санкції проти телеканалів. Порошенко цього не зробив. За цей час канали посилилися надзвичайно, створивши нові передумови. Медведчук – це ж не просто людина, яка не розбирається, а підготовлений юрист. І Зеленському потрібен був час для того, щоб зробити кроки, які ніхто не зміг скасувати. І за рік і п'ять місяців Зеленський зробив те, що не зробив Порошенко за п'ять років. По-друге, днями Байден заявив конкретно, що не дозволить Росії робити те, що вона хоче. Таким чином Зеленський може спертися на єдину потужну силу, яка може зупинити Росію. Цією потужною силою є США», – пояснив Кравчук.

Також у Леоніда Кравчука запитали чому він бере участь у ефірах російських телеканалів.

«Я дотримуюся позиції, що головне - не те, з ким ти говориш, а те, що ти говориш. Коли я говорив на першому російському каналі, вони включили Пушиліна. От, уявіть собі, я злякався і побіг з каналу. Що б про мене подумали? Перший президент злякався Пушиліна? Я з ним не спілкувався. Я йому поставив одне єдине запитання. Він справді хоче побудови на Донбасі російської національної держави чи ні? Якщо він хоче, то про що ми говоримо на мінській конференції? Він це сказав перед всім світом. Я домігся, що він дав офіційну відповідь. Є ще дещо. Хто ввів у мінський формат керівників тодішніх Донецької та Луганської областей (підконтрольних бойовикам районів цих областей. - Ред.)? Хто? Підписали разом з Кучмою, з Росією документ, що є дуже складним для нас. Дуже складним. І друге, на мінському форматі, на цих відеоконференціях, де Україна, ОБСЄ і Росія, присутні представники того ж Пушиліна - Дейнего й Ніканорова. Представники. Я спілкуюся з ними? Так. Не я їх туди вводив, а до мене ввели. Таким чином виходить дивна річ, з представниками можна, а з ТБ не можна», – пояснив Кравчук.

Перший Президент України також розповів про те, які зміни необхідно внести у документи щодо врегулювання на Донбасі. Зокрема, за його словами, у багатьох документах першими зазначені вибори. «Але ж ми дорослі люди. Є війна. Чи можна в цей час провести вибори? Ну як? Туди приїхати? Вони стріляють. От таких пунктів там чимало. Треба змінити. Спочатку треба безпекове питання вирішити. Вирішити питання кордону, щоб ніхто туди не лазив, як до себе за паркан. А тоді вирішувати політичні питання. Тобто не можна починати з політичних питань. Ось, один із прикладів я Вам навів», – каже Крачук.

Щодо «нормандського формату», то за словами Кравчука, він стане ефективнішим, якщо до нього долучаться США.

«До речі, перші зустрічі починалися в Женеві. Потім перенесли в Мінськ, тому що так захотів Путін. І Франція, і Німеччина, і Україна – тобто Порошенко – підтримали. І саме Путін, тому що йому краще бути в Мінську, де його друг Лукашенко, ніж в Женеві. Так ось, у Женеві серед присутніх був держсекретар США, а потім сказали, і Меркель підтвердила, а також інші, що, мовляв, з Україною тут самі впораємося, без США. Впоралися? А Україну просто обвели навколо пальця. В сенсі не Україну, а Порошенка. В політиці не можна поступатися, коли одна сторона не хоче поступатися. В односторонньому порядку будь-які поступки є поганим знаком для цієї країни. Тільки кроки назустріч одне одному. Інакше це не політика, а капітуляція», – зазначив Кравчук. Він також заначив, що т.зв. «мінські переговори» потрібно перенести із столиці Білорусі, тому що «не можна проводити (переговори – ред.) у країні, яка залежна від Росії на 100 відсотків. Країні, де влада в диктаторських руках».
 

comments powered by HyperComments