Україна отримає іще 5 мільйонів «антиковідної» вакцини із Індії

Понеділок, 22 лютого 2021, 10:32
Це буде вакцина, виготовлена індійською компанією «Serum Institute», яка має назву «NovaVax».
Україна отримає іще 5 мільйонів «антиковідної» вакцини із Індії

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов анонсує постачання в Україну іще 5 мільйонів доз «антиковідної» вакцини індійського виробництва. Це вакцина «NovaVax», яку виготоляє компанія «Serum Institute» із виробничими потужностями у місті Пуне, що є найбільшим виробником вакцин у світі. Про це Степанов написав на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук» у понеділок 22 лютого 2021 року.

«Ще одна позитивна новина з індійського Пуне та найбільшого у світі виробника вакцин «Serum Institute». Успішно завершили переговори про збільшення постачання в Україну американської вакцини «NovaVax». Нам підтвердили можливість постачання додаткових 5 мільйонів доз вакцин від цього виробника. Затвердимо домовленість підписанням договору», – написав Максим Степанов.

Загалом в Україну, за словами Максима Степанова, має прибути 15 мільйонів доз вакцини «NovaVax», проте постачання її розпочнеться не скоро – перші партії цього препарату прибудуть в Україну у липні 2021 року.

За повідомленням «Німецької хвилі», вакцина «NovaVax» проти коронавірусу розроблена одноіменним американським концерном, вона пройшла другу і третю фазу клінічних випробувань і довела свою ефективність в тому числі і проти мутованого коронавірусу. За даними концерну «Novavax», розроблена ним вакцина NVX-CoV2373 має ефективність 89,3 %. А проведені у Великобританії і ПАР дослідження показали, що вакцина ефективно діє і в разі мутації вірусу, зокрема, проти британського і південноафриканського варіантів.

Препарат компанії Novavax створений на основі інактивованого коронавірусу. В його основі - S-білок патогена SARS-CoV-2, представлений у вигляді рекомбінантних наночастинок. Вакцину можна зберігати при температурі 2 - 8 градусів за Цельсієм вище нуля.

У випробуваннях вакцини Novavax у Великобританії взяли участь понад 15 тисяч людей віком від 18 до 84 років. У 32 з 62 випадків захворювання COVID-19 в контрольних групах було викликано британським варіантом коронавірусу B1.1.7. В групі, яка отримала плацебо, зареєстрували 56 випадків, а шість – у групі, яка отримала вакцину. Попередній аналіз показав, що після вакцинації були рідкісні випадки прояву побічної дії, причому однаково як у тих, хто отримав плацебо, так і у вакцинованих препаратом від «Novаvax».

Тим часом вакцина компанії «Novavax» пройшла другу фазу клінічних випробувань у Південній Африці. У ній брали участь 4400 людей. Там 90 відсотків випадків захворювання COVID-19 були викликані мутацією коронавірусу B.1.351, поширеною в ПАР. 29 пацієнтів захворіли в групі плацебо і 15 в групі вакцинованих.

Дослідження вакцини «Novavax» в ПАР показали меншу ефективність, ніж у Великобританії. Серед 94 відсотків вакцинованих осіб, які не мають ВІЛ-інфекції, ефективність вакцини склала 60 відсотків. Серед інфікованих ВІЛ - 49,4 відсотка.

Наразі вакцина NVX-CoV2373 тестується в США і Мексиці в рамках клінічних досліджень під назвою PREVENT-19. До середини лютого у випробуваннях мають взяти участь 30 тисяч осіб.

Зазначимо, що ДП «Медичні закупівлі» планувало укласти угоду на постачання вакцини NVX-CoV2373 індійського виробництва іще в кінці 2020 – на початку 2021 року. У ДП «Медичні закупівлі» в середині січня 2021 року звинуватили МОЗ, очолюване Максимом Степановом, у зриві постачання цієї вакцини. Вартість вакцини NVX-CoV2373 тоді оцінювали у 3 долари США.

«МОЗ отримало всі необхідні документи для погодження даної закупівлі.

Відтоді жодного повідомлення чи зворотнього зв`язку від міністерства ані компанія-виробник, ані державна закупівельна агенція "Медзакупівлі України" не отримали», – заявив у січні 2021 року керівник держпідприємства ДП «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов.
 

comments powered by HyperComments