МОЗ Степанова провалило закупівлю Україною індійської вакцини проти COVID-19

Четвер, 14 січня 2021, 15:47
Вартість 1 дози індійської вакцини NVX-CoV2373 від компанії «Serum» мала становити 84 гривні.
МОЗ Степанова провалило закупівлю Україною індійської вакцини проти COVID-19

Міністерство охорони здоров’я зірвало закупівлю вакцини NVX-CoV2373 американської розробки, яку виготовляє індійська компанія «Serum». Про це пише «Українська правда. Життя» із посиланням на відповідь ДП «Медичні закупівлі», яку було надано нардепу від «Голосу» Олександрі Устиновій.

Зазначається, що ціна дози індійської вакцини - 3 долари за дозу (≈ 84 гривні). Натомість китайська вакцина Sinovac, яку має отримати Україна, коштуватиме приблизно 18 доларів (≈ 504) гривні за дозу.

«Держпідприємство було готове укласти угоду з найбільшим світовим виробником вакцин, індійським інститутом «Serum», який забезпечив вакцинами понад 160 держав», – пише народна депутатка Олександра Устінова.

Проте МОЗ зволікало з документами, хоча перемовини між цим виробником та Україною дійшли фінальної стадії.

«МОЗ отримало всі необхідні документи для погодження даної закупівлі.

Відтоді жодного повідомлення чи зворотнього зв`язку від міністерства ані компанія-виробник, ані державна закупівельна агенція «Медзакупівлі України» не отримали», – зазначив керівник держпідприємства ДП «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов.

4 січня компанія у письмовому вигляді повідомила, що може відмовитись від замовлення України в разі подальшого зволікання.

Зазначимо, що вакцину NVX-CoV2373 розробила компанія «Novavax» з США, але виробляє вакцину компанія «Serum Institute of India Private Limited» (SIIPL). Це ацелюлярна (безклітинна) вакцина. Такі вакцини не містять живих компонентів вірусу, а зроблені з частин вірусу, які викликають імунну відповідь. Ранні клінічні випробування показують, що завдяки вакцині вироблявся високий рівень антитіл проти COVID-19. У вересні вакцина увійшла в третю фазу клінічних досліджень у Великій Британії, а в кінці грудня - в США. Висновки із досліджень у Великій Британії планують отримати на початку 2021 року. Якщо результати будуть успішними, «Novavax» розраховує доставити 100 мільйонів доз для використання в США ще в цьому році.

Зазначається, що вірус SARS-CoV-2 має шипоподібні білки, які він використовує для проникнення в клітини людини. Вакцина NVX-CoV2373 працює, навчаючи імунну систему виробляти антитіла до цього білка. В кожній ін'єкції вакцини є багато наночастинок із шипоподібних білків вірусу, а також сполука, яку отримали з мильного дерева. Вона притягує імунні клітини до місця ін'єкції і змушує їх сильніше реагувати на наночастинки.

Якщо вакциновані люди пізніше піддаються впливу SARS-CoV-2, антитіла закріпляються на шипоподібних білках вірусу. Тоді коронавірус не може проникнути в клітини, і інфекція блокується.

comments powered by HyperComments