«Слуга народу» Віктор Кичун став суддею Конституційного суду

Четвер, 18 лютого 2021, 16:18
За призначення Кичуна на посаду судді Конституційного Суду проголосувало 205 «Слуг народу, а також депутати від партії «За майбутнє», «Довіра» та 8 позафраційних
«Слуга народу» Віктор Кичун став суддею Конституційного суду

Верховна Рада призначила на посаду судді Конституційного суду за своєю квотою вченого-конституціоналіста Віктора Кичуна, якого висунула фракція «Слуга народу». Кандидатуру Кичуна підтримав 241 народний депутат. Призначення відбулось завдяки голосам депутатських груп «За майбутнє» та «Довіра». Фракція «Слуга народу» дала лише 205 голосів із необхідних 226. Про це повідомила «Українська правда».

Кичуна обрали з другої спроби: перша була минулого року, але провалилася. Крім Кичуна, на цю посаду також претендували Ольга Боднар-Петровська (кандидат від «Батьківщини»), Юрій Павленко (від «Опозиційної платформи – За життя») і Руслан Сидорович (від «Голосу»).

Обрання судді КС відбулося без конкурсу всупереч Конституції та рекомендаціям Венеційської комісії.

Кичун, відповідаючи на запитання нардепів, сказав, що у парламентарів був час передбачити законодавчо проведення конкурсу з залученням міжнародних експертів, але вони цього не зробили – і зараз усе відбувається відповідно до закону.

Кандидат від «Слуги народу» також сказав, що КС зараз є надінституцією, якій бракує системи стримування й противаг. Кичуна рекомендував призначити на посаду представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський, який виступає за скасування закону про люстрацію, який розглядає КС.

Після призначення Кичуна вакантними в КС залишаються 2 суддівські посади (по одній від парламенту і з'їзду суддів).

Віктор Кичун є доцентом кафедри конституційного права Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого.

comments powered by HyperComments