Після відсторонення Тупицького працівники Конституційного суду не можуть отримати зарплати

Понеділок, 8 лютого 2021, 17:01
Про це у коментарі «Інтерфакс-Україна» поскаржився науковий консультант Конституційного суду України Анатолій Селіванов
Після відсторонення Тупицького працівники Конституційного суду не можуть отримати зарплати

У Конституційному суді України заявляють, що після відсторонення від посади очільника КС Олександра Тупицього, працівники судової установи не можуть отримати заробітну плату, а сам КС не оплачує комунальні платежі. Все це, нібито, через те, що Олександр Тупицький не може пройти до будівлі суду і отримати доступ до його печатки. Про це в коментарі «Інтерфакс-Україна» розповів науковий консультант КС Анатолій Селіванов.

«Глава КС не може пройти до будівлі Конституційного суду... він не має доступу до сейфа, де лежить печатка... він не може пройти у свій кабінет і поставити цю печатку», – пожалівся Селіванов.

Крім того Селіванов під час брифінгу заявив, що Олександра Тупицького згідно із Указом Президента, відсторонено від обов’язків судді Конституційного суду, проте не відсторонено виконання обов’язків очільника КС і у його розпорядженні перебуває печатка, яка ставиться на фінансову документацію суду. При цьому він пояснив, що платежі Казначейства, наприклад комунальні платежі, виплати заробітної плати, неможливі без цієї печатки.

Селіванов каже, що зростає сума заборгованості і, як стверджує Селіванов, за несплату комунальних платежів вона становить 5 млн. грн. щоденно. При цьому, за його словами, співробітники Конституційного суду отримали зарплату, оскільки печатку поставив керівник секретаріату суду, але наступного разу Казначейство може не пропустити такий документ. Селіванов додав, що таку фінансову документацію завіряє перша особа або виконувач обов'язків глави суду, але не тимчасовий виконувач обов'язків.

Відповідаючи на запитання про те, чи може бути продовжений термін дії указу президента про відсторонення Тупицького від виконання обов'язків судді, Селіванов сказав, що питання повернення Тупицького на посаду «вирішуватиме Офіс генпрокурора».

Зазначимо, що указ про відсторонення голови Конституційного cуду Олександра Тупицького від посади судді КС строком на два місяці був підписаний 29 грудня 2020 року, проте наступного дня в КС заявили, що цей Указ Зеленського є «юридично нікчемним» і закликали його скасувати.

На зборах суддів Конституційного Суду 5 січня 2021 року не мовилося про відстороненняз посади голови КС Олександра Тупицького.  У суді вважають, що підстав для відсторонення голови КС немає.

5 лютого в КС заявили, що Тупицький виконує службові обов’язки в режимі дистанційної роботи.

comments powered by HyperComments