Президент України прагне до залучення США до «Нормандського формату»

Понеділок, 1 лютого 2021, 11:02
На думку Зеленського у переговорах в «нормандському форматі» зараз відбувається стагнація і залучення США надало б новий імпульс переговорному процесу
Президент України прагне до залучення США до «Нормандського формату»

Президент України Володимир Зеленський у інтерв’ю телепрограмі «Axios», яка виходить на американському телеканалі НВО заявив про те, що вважає доцільним і необхідним залучення США до т.зв. «Нормандського формату».

«…Сьогодні у нас є тільки один кейс – це «Нормандський формат», у якому, як ви знаєте, – Росія, Франція, Німеччина й Україна.

Сьогодні, на жаль, відбувається момент стагнації. Я вважаю, що він відбувається через небажання Російської Федерації крокувати вперед. Тому що вони думали, що ми будемо гальмувати цей переговорний процес, Мінський процес. Але ми дуже швидко рухаємося вперед, ми готові проговорювати всі деталі і йти до фіналу цієї війни – йти до миру. Поки що йдеться не про відновлення відносин між нашими країнами – це все далі. Але ми повинні зупинити війну між нашими країнами, вийти на кордони, повернути наших людей і наші території. Тому ми крокуємо вперед.

Дійсно, я вважаю, що якщо буде продовжуватись стагнація «Нормандського формату» – а причин для цього багато: спочатку був ковід, і шість-сім місяців ми чули, що через ковід ми не можемо збиратися – були відеозустрічі в Мінському форматі і навіть були відеозустрічі радників «нормандського процесу».

Потім щось Україна не хоче виконувати. Але все це – балачки. Якщо ти хочеш зупинити війну і тобі не все одно, що гинуть люди, ти це зробиш. Саме це ми й робимо.

Бажання від Росії я не бачу. Інколи вони його справді проявляють – особливо це було після нашої розмови з Меркель, Макроном, Путіним у «Норманді», і наодинці ми потім говорили з Президентом Путіним… Я дійсно вірив, що у нас є можливість іти вперед і вирішувати питання. Був великий обмін, домовилися про точки розведення, навіть вирішили питання газової безпеки для Європи – новий контракт з РФ. У мене було враження, що зараз ми будемо рухатися швидко. Але потім пішла стагнація цього процесу.

Минув рік і один місяць від Нормандської зустрічі, і я не бачу серйозних кроків уперед. Тому ще раз кажу: я вважаю, що це – балачки. І Росія прекрасно це розуміє. Вони граються, тому що не хочуть просування цього процесу за українськими вимогами. Так, вони хочуть тільки по-своєму. Вони бачать далі федералізацію України, і це правда. Послаблення української центральної влади, збереження так чи інакше сепаратистів – я розумію, що вони роблять. Ми бачили це в Придністров’ї – той самий ефект», – окреслив Зеленський ситуацію, яка зараз склалася із «Нормандським форматом» переговорів.

Далі Зеленський заявив, що повідомив європейських лідерів про те, «якщо ми будемо продовжувати в цьому форматі, то цей формат, на жаль, буде вичерпаний». Він зазначив, що такий потужний світовий гравець, як США повинні мати вплив, і не теоретичний, а мати «мати одну з вирішальних місій».

«Я дійсно хотів би долучити Президента Байдена до Нормандського формату. Я готовий іти на все, щоб домовитися з Президентом Сполучених Штатів і з «Нормандською четвіркою». Мені здається, що це може посилити переговори. Я також казав відверто нашим європейським партнерам: якщо це не буде працювати і якщо не будуть всі проти, я не бачу великої проблеми, щоб робити паралельно з «Нормандським форматом» ще один формат, де обов’язково повинні бути США і Росія», – зазначив Зеленський і додав, що формат за участю України, США і Росії не заперечуватиме «Нормандський», а буде паралельним до нього кейсом.

«Але є питання, які в «Норманді» не є аджендою і не піднімаються, а саме: що робити з Кримом. Коли я приїхав на першу зустріч «Нормандського формату», я не розумів, чому ми не говоримо про Крим. Всі партнери сказали, що Крим не є аджендою. І це була домовленість ще з колишнім Президентом», – заявив Зеленський і додав, що хотів би створення майданчику, де обговорювалося б питання Криму.

«Назвіть той майданчик, де є адженда говорити про Крим. Чи ви хочете сказати, що ми повинні поставити хрест на Криму й не згадувати, що це наша територія? Я як новий Президент цього не можу собі дозволити. Не хочу. І я це ніколи не прийму», – розповів Зеленський, як звертався до учасників «Нормандського формату» щодо питання Криму. Він додав, що якби на момент початку конфлікту він був Президентом «ми б там всі вмерли в Криму, але ми б туди «зелених чоловічків» не пустили. А якби не пустили туди «зелених чоловічків», то Росія не допомагала б сепаратистам і не була б на сході України».

comments powered by HyperComments