Вакцину від COVID-19 для українців закуповуватиме міжнародна організація «Crown Agents»

П'ятниця, 15 січня 2021, 10:15
Уряд забрав функцію закупівлі антикоронавірусної вакцини у ДП «Медичні закупівлі України» і передав її міжнародній агенції «Crown Agents», яка бере за свої послуги біля 4,5 – 5% від суми контракту
Вакцину від COVID-19 для українців закуповуватиме міжнародна організація «Crown Agents»

На позачерговому засіданні Українського уряду було прийнято рішення про те, щоб забрати функцію закупівлі вакцин (в тому числі – і проти CO VID-19) у ДП «Медичні закупівлі України» і передати її міжнародній агенції «Crown Agents». Про це сьогодні, 15 січня 2021 року заявив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов на щоденному традиційному брифінгу.

«Вона («Crown Agents» - ред.) матиме повноваження, зокрема, на укладання контрактів, відповідно до проведених попередньо Міністерством охорони здоров'я, керівництвом держави перемовин, а також логістичний супровід вантажів», – уточнив Степанов і заявив, що вітає таке рішення уряду.

«Міністерство охорони здоров'я працює з цією організацією з 2015 року, але можу сказати, що з 2020 року, відколи з цією організацією працюю безпосередньо я, то «Crown Agents» займається закупівлею медичних виборів, лікарських засобів, і в тому числі вакцин, і все відбувається достатньо чітко, а постачання відбувається в терміни», – заявляє Максим Степанов.

При цьому Степанов зазначив, що є дві причини для відмови від закупівлі вакцини від COVID-19 через ДП «Медичні закупівлі України». На думку Степанова, першою причиною є те, що «робота ДП «Медичні закупівлі» є вкрай неефективною».

«Неефективною я вважаю саме організацію роботи з боку керівництва цієї компанії.

Створення цього державного підприємства мало єдину мету – здійснення прозорих ефективних медичних закупівель», – заявляє Степанов і додає, що із 483 позицій, які мали були закуплені ДП «Медичні закупівлі» у 2020 році не було закуплено 108 позицій,

«Тобто це більше, ніж 20% провалених закупівель. За кожним незакупленим лікарським засобом чи медичним виробом стоїть життя конкретних людей», – пояснив Степанов.

Другою причиною є безпосередній процес закупівлі вакцин.

«Позиція і непрофесійна поведінка, дуже непрофесійна, ДП «Медичні закупівлі» викликала додаткові запитання в наших контрагентів, які будуть постачати вакцини і з ким ми вели перемовини.

І в тому числі (були запитання – ред.) до різних недолугих заяв керівництва цього підприємства, які точно не мали звучати, виходячи з тої функції, яку вони виконують», – додав Степанов.

Зазначимо, що за інформацією із відкритих джерел, міжнародна агенція «Crown Agents» за свої послуги організації закупівель бере винагороду в розмірі 4,5 – 5% від суми контракту.

Як повідомляла «Справжня Варта», ДП «Медичні закупівлі» планувало закуповувати для України індійську вакцину проти коронавірусу, яка дешевша, а ніж вакцина «CoronaVac», яку український «Лекхім» закуповує у Китаї.

comments powered by HyperComments