Андріївська церква: в чиїх руках опинилася пам'ятка культури

Понеділок, 21 грудня 2020, 15:15
З'явилося підтвердження, що за дотриманням режиму використання пам’ятки бароко та візитної картки столиці України – Андріївською церквою – пильно стежить держава.
Андріївська церква: в чиїх руках опинилася пам'ятка культури

Друга річниця Об’єднавчого собору ПЦУ — гарний привід згадати не тільки досягнення та перепони на шляху розбудови Помісної православної церкви, але й підбити певні підсумки щодо того, чи справдилися ті або інші побоювання. Зокрема, восени 2018 року українські музейники та активісти непокоїлися тим, що передача історичної церкви Вселенському патріархатові та регулярне проведення в ній богослужінь можуть погано позначитися на стані культурної пам’ятки, нагадує Churcher.

Стан пам'ятки архітектури національного значення Андріївської церкви знаходиться під контролем заповідника «Софія Київська». Попри те, що в Угоді, яку підписав тодішній президент України Петро Порошенко, питання збереження будівель Ставропігії Вселенського Патріархату окремо не обговорювалось, необхідність дотримання пам'яткоохоронних вимог під час використання будівлі Андріївської церкви було підкреслено і в Законі про її передачу, і в Договорі, який був укладений 26 квітня 2019 року між Національним Заповідником «Софія Київська» і Місією «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні». Зокрема, згідно з договором, «у разі заподіяння шкоди Майну з вини Користувача він має повністю відшкодувати збитки». Проте, в цьому документі йдеться тільки про частину об’єкта нерухомості, а саме – стилобат храму.

Як у жовтні 2018 року пояснювала зміст закону про передачу церкви співробітниця Музею історії Києва Катерина Липа, «якщо з церквою щось станеться, відповідатиме за це не Вселенський патріархат, а керівник заповідника». І на нашу думку це добре, бо краще відповідати та здійснювати нагляд, ніж втратити якусь частину історичної спадщини, яку потім не відшкодуєш жодними грошима.

Зараз же є підтвердження, що держава в особі генерального директора НЗ «Софія Київська» Нелі Куковальської пильно стежить за дотриманням режиму використання пам’ятки бароко та візитної картки столиці.

Заздалегідь готуючись до престольного свята Андріївської церкви 13 грудня, єпископ Команський Михайло Аніщенко звертався до Мінкульту щодо богослужіння, і на запит з цього приводу пані Куковальська мала дати свій висновок стосовно можливості чи неможливості проведення заходу.

Пані Неля також розповила «Громадському», що знаходиться в постійному діалозі з владикою Михайлом: «Якщо будуть бажання палити свічки, ми з Владикою мали розмову, що на паперті поставлять спеціальну шафу, де можна буде палити. Так роблять у дуже багатьох церквах, ми все це бачили».

«Вселенський патріархат не проти, щоби концерти проводилися. Ми це з ними проговорювали. Вони розуміють, що з людьми треба працювати, пропонувати їм різноманітні просвітницькі програми поряд з богослужіннями», – також запевнила «Главком» Неля Куковальська.

Отже, побоювання дворічної давнини щодо паління свічок і кількості туристів не справдилися. Питання збереження Андріївської церкви залишається під контролем держави. Так, ніби церква нікому не передавалася.

 

comments powered by HyperComments