Депутати від Партії угорців України «КМКС» покинули першу сесію Закарпатської облради

Понеділок, 7 грудня 2020, 15:43
Депутат Йосип Борто заявляє про ніби то утиски і залякування угорців Закарпаття зі сторони української влади
Депутати від Партії угорців України «КМКС» покинули першу сесію Закарпатської облради

Фракція Партії угорців України «КМКС» сьогодні у повному складі покинула сесійну залу, де на першу сесію зібралися депутати Закарпатської обласної ради. Депутати із фракції Партії угорців України покинули сесійне засідання після того, як виступив із трибуни Йосип Борто, депутат від цієї фракції.

«Через дії СБУ та на базі безпідставних звинувачень представників Партії угорців України, через наміри залякати угорців Закарпаття, на знак протесту і засудження того, що відбувається, фракція «КМКС» участі у виборах керівництва обласної ради не братиме», – заявив Борто. В той, же час, за словами Борто, депутати від угорської партії будуть брати участь у інших засіданнях Закарпатської облради.

Спостерігачі зазначають, що лідер Партії угорців України, який і очолював виборчий список партії до Закарпатської облради узагалі не зареєструвався на сьогоднішньому сесійному засіданні.

Зазначимо, що 30 листопада СБУ провела обшуки у будинку Василя Брензовича, лідера Товариства угорської культури Закарпаття та «КМКС» – Партії угорців України, у БФ «Центр економічного розвитку Еган Еде» та Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ. У відомстві повідомили, що «наразі перевіряється інформація про причетність іноземного фонду до діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що слідчі дії на Закарпатті проводяться в межах повноважень Служби безпеки України та не спрямовані проти угорської національної меншини.

«Будь-які твердження про те, що в Україні нібито має місце «залякування» угорської громади або її частини, є безпідставною спекуляцією. В Україні як правовій державі діє принцип індивідуальної, а не колективної відповідальності», – наголосив Кулеба.

Зазначимо, міністр закордонних справ Угорщини цілеспрямовано поширює неправдиві чутки про ніби то утиски етнічних угорців в Україні. Справжньою причиною зацікавлення СБУ діями угорських політиків на Закарпатті стала провокація зі сторони депутатів Сюртівської ОТГ на Закарпатті, які замість гімну України на першій сесії заспівали гімн Угорщини.

comments powered by HyperComments