Законопроекти щодо Конституційного Суду та відновлення антикорупційного законодавства Верховна Рада розгляне на наступному тижні

Середа, 2 грудня 2020, 13:41
Про це журналістам повідомила депутат від фракції «Слуга Народу» Галина Янченко
Законопроекти щодо Конституційного Суду та відновлення антикорупційного законодавства Верховна Рада розгляне на наступному тижні

Верховна Рада України зможе розглянути і підтримати законопроекти, які стосуються Конституційного Суду України та відновлення дії антикорупційного законодавства наступного пленарного тижня, тобто із 15 грудня. Про це представникам ЗМІ повідомила народний депутат фракції партії «Слуга народу» Галина Янченко, пише «Інтерфакс-Україна».

«Найімовірніше, що законопроекти щодо КС і щодо антикорупційного законодавства ухвалюватимуть, але не цього пленарного тижня, а наступного», – сказала вона на брифінгу в парламенті в середу.

Водночас депутатка зазначила, що на сьогодні законопроект про Конституційний суд уже майже готовий і погоджений між фракціями. Янченко нагадала, що згідно з регламентом, має пройти якийсь час, щоб за необхідності було внесено альтернативні законопроекти, і «знову-таки, проведено інші консультації з Офісом президента, Кабінетом Міністрів і тим самим КС», а також, імовірно, і з міжнародними експертами.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд резюмує, що законодавець «не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства прав», а, отже, ст. 366-1 «Декларування недостовірної інформації» КК України суперечить ч. 1 ст. 8 Основного закону України.

З огляду на це Президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

Керівник робочої групи з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та вдосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи Конституційного Суду, голова комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський (фракція партії «Слуга народу») повідомив, що робоча група Верховної Ради з врегулювання конституційної кризи підготувала до реєстрації три законопроекти.

comments powered by HyperComments