В Україні COVIDом уже перехворіло понад 5 тисяч учнів і понад 10 тисяч вчителів

Середа, 4 листопада 2020, 14:42
Про ситуацію із захворюваністю на коронавірусну інфекцію у навчальних закладах розповів Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.
В Україні COVIDом уже перехворіло понад 5 тисяч учнів і понад 10 тисяч вчителів

В Україні коронавірусну хворобу COVID-19 уже перенесло 5215 школярів. Серед учителів шкіл зафіксовано 10522 випадків цього захворювання. Про це на сьогоднішньому брифінгу у Міністерстві охорони здоров’я повідомив його очільник Максим Степанов.

«Наразі з початку навчального року перенесли COVID-19 усього 0,9% учнів, що становить 5 215 осіб. На COVID-19 також захворіли 10 552 вчителі. Станом на зараз на дистанційній роботі перебувають 912 закладів освіти», – розповів Степанов.

За словами головного медика України, іще до початку навчального року МОЗ розробило детальні рекомендації щодо проведення навчального процесу в умовах пандемії, які розміщені на сайті МОЗу. Серед основних вимог – власник закладу освіти (міська рада, об’єднана територіальна громада) несе відповідальність за наявність у медичному пункті навчального закладу безконтактних термометрів, дезінфекторів, антисептиків для рук, засобів індивідуального захисту. Керівництво шкіл повинно впровадити різний час початку та закінчення занять для різних класів та груп, а також перерви у різні часові проміжки. У коридорах має бути нанесена розмітка. Школярі можуть знаходитись у класах без масок, а приходити, пересуватися та перебувати на перервах – у масках.

«Керівник закладу відповідає за те, щоб були дотримані всі протиепідемічні заходи. Адміністрація має забезпечити регулярну термометрію та надати засоби індивідуального захисту всім працівникам, а також забезпечити контроль за дотриманням епідеміологічних правил», –  додав міністр.

Максим Степанов також розповів, що відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти забороняється, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом із підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більше ніж 50% здобувачів освіти та персоналу закладу освіти.

Степанов також повідомив, про те, що є відомості про те, що деякі адміністрації шкіл вимагають від батьків інформаційної згоди про те, що «заклад освіти не несе відповідальності за розповсюдження COVID-19». За словами міністра подібні «документи» не передбачені жодним нормативно-правовим актом.

«Днями у мережі з’явилася інформація, що батьків адміністрація школи змушує підписувати документ наступного змісту: «Інформаційна згода про те, що батьки свідомо розуміють, що заклад освіти не несе відповідальність за розповсюдження COVID-19». Такий «документ» не передбачений жодним нормативно-правовим актом, це самодіяльність керівників закладів чи інших осіб. Ніхто не може змусити батьків таке підписувати», – зазначив очільник МОЗ.

comments powered by HyperComments