Німецький вірусолог не радить запроваджувати жорсткий карантин під час другої хвилі COVID-19

Понеділок, 14 вересня 2020, 09:55
Окрім дослідник Гендрік Штрек на основі досліджень вважає, що безсимптомні недужі на COVID-19 не несуть загрози оточуючим
Німецький вірусолог не радить запроваджувати жорсткий карантин під час другої хвилі COVID-19

Директор Інституту вірусології та досліджень ВІЛ-інфекції у Боннському університеті (Німеччина) Гендрік Штрек переконаний, що під час другої хвилі пандемії стратегія боротьби з вірусом має бути трохи іншою, зокрема, не треба запроваджувати жорсткі карантинні обмеження, хоча санітарно-гігієнічні норми й далі відіграватимуть важливу роль.

«Ми не можемо дозволити життю зупинитися. Важливо зазначити, що ніхто – ні політики, ні вірусологи, ні епідеміологи – не знає єдиного правильного способу боротьби з пандемією. Ми можемо лише випробувати щось, і також повинні вміти робити помилки», – розповів Штрек в інтерв’ю виданню «Welt am Sonntag», передає «Укрінформ».

За словами німецького вірусолога, інфекції без симптомів не шкодять суспільству, і у цьому зв'язку виступає за зміну стратегії боротьби з коронавірусом.

«Оцінюючи ситуацію, ми не повинні обмежуватися «чистою» кількістю інфекцій», – сказав Штрек і зауважив, що попри значне зростання кількості нових випадків зараження коронавірусом у Німеччині та Європі не спостерігається збільшення смертності. Також він зауважує: чим більше людей заражаються і не мають симптомів, тим сильніший – принаймні на короткий проміжок часу – вони мають імунітет і не можуть сприяти поширенню пандемії.

Зауважимо, що на основі статистики Міністерства охорони здоров’я України, а також провідних клінік, які лікують COVID-19, встановлено, що найбільш вразливими для коронавірусу є літні люди віком від 60 років і старше. Саме на цю категорію пацієнтів в Україні припадає біля 90% усіх смертельних випадків, пов’язаних із COVID-19. За даними заступника директора Львіської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігоря Берника, на вікову категорію 50 років і старше припадає 75% випадків госпіталізації у ЛОІКЛ, яка, нагадаємо, приймає найбільш «важких» пацієнтів із COVID-19. В той же час, за весь період епідемії COVID-19 на Львівщині не зафіксовано жодного випадку смерті пацієнта віком до 18 років, в той же час зафіксовано лише два випадки тяжких ускладнень коронавірусної хвороби. Серед «ковідних» пацієнтів обласних лікарень Львівщини діти складають не більше 3 – 4%.

Звідси напрошуються висновки, що у період «другої хвили» коронавірусу, яка очікується восени-взимку потрібно запровадити режим самоізоляції для осіб літнього віку, який включає обмеження на користування громадським транспортом і перебування у місцях масового скупчення людей та обмеження контактів із дітьми шкільного віку. У той же час держава повинна забезпечити людям літнього віку безкоштовну доставку продуктів харчування «до порогу», забезпечити пересування літніх людей спецтранспортом типу «соціальне таксі», а також регулярне відвідування старших людей сімейними лікарями із дотриманням відповідних заходів безпеки.

comments powered by HyperComments