Карантин і режим надзвичайної ситуації в Україні уряд продовжив іще на два місяці

Середа, 26 серпня 2020, 14:38
Відповідно до сьогоднішнього рішення Кабінету Міністрів України режим адаптивного карантину буде продовжено до 31 жовтня 2020 року
Карантин і режим надзвичайної ситуації в Україні уряд продовжив іще на два місяці

В Україні очікувано корона вірусний карантин продовжили іще на два місяці – до 31 жовтня 2020 року. Відповідно був продовжений і режим надзвичайної ситуації для єдиної державної системи цивільного захисту на всій території України. Про це стало відомо під час сьогоднішнього засідання Кабінету Міністрів України, повідомляє «Українська правда».

«Збільшення захворюваності в останні тижні змушує нас діяти більш рішуче. Сьогодні на засіданні ми розглянемо питання про продовження карантину на 2 місяці.

Обмеження і зонування територій по кольорам діятимуть щонайменше до 1 листопада. До 31.10 ми продовжимо карантин», – заявив на засіданні Кабінету Міністрів України Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Рішення щодо продовження режиму адаптивного карантину на всі території України було підтримано усіма міністрами, які брали участь у засіданні Кабінету Міністрів України.

За словами Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова, сьогоднішнє урядове рішення передбачає посилання карантинних обмежень.

«Перше – продовжити на території України карантин до 31 жовтня 2020 року.

Також пропонується посилити обмежувальні заходи на території регіонів… з «зеленим» рівнем епідемічної небезпеки, а саме заборонивши проведення дискотек, роботу розважальних закладів, нічних клубів, діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля.

Окрім того ми відпрацювали з Мінкультури заборону проведення концертів, окрім тих, які проводяться закладами культури, і для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності», – заявив Степанов

Крім того, органам місцевого самоврядування надається право на доступ до даних електронного сервісу «Дій вдома» з метою поточного контролю осіб, які підлягають самоізоляції чи обсервації, чи порушили правила карантину. Документ передбачає продовження режиму надзвичайної ситуації до 31 жовтня 2020 року.

Зауважимо, що найбільш чисельною «групою ризику», щодо захворювань на COVID-19 є пенсіонери за віком. Як неодноразово наголошував заступник керівника Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігор Берник, біля трьох чвертей пацієнтів, які лікуються у ЛОІКЛ із приводу COVID-19 – це люди віком понад 50 років. Діти і пацієнти молодого віку зазвичай переносять COVID-19 значно легше, а ніж люди похилого віку. Для прикладу, чисельність дітей із COVID-19, госпіталізованих у обласні лікарні на Львівщині не перевищує 2% від усіх госпіталізованих із приводу COVID-19 у такі лікувальні заклади.

Отож, для запобігання перевантаженню лікарень важкими «ковідними» пацієнтами, карантинні заходи мають в першу чергу бути скеровані на зменшення захворюваності серед «групи ризику». В цьому плані доцільним було би впровадження обмежень на користування громадським транспортом для осіб групи ризику, зокрема пенсіонерів за віком. Також доцільно для такої соціальної групи запровадити позачергове обслуговування у закладах торгівлі та ін. установах, крім того рекомендувати людям старшого покоління обмежити спілкування із дітьми, які відвідують садочки та школи, тобто запровадити режим «м’якої самоізоляції», додатково розширивши такі послуги, як «соціальне таксі», яке б доправляло пенсіонерів до лікувальних закладів за потреби, а також доставка продуктів до дому. Проте такі заходи будуть потребувати додаткових фінансових витрат та організаційної роботи. Тому уряд вибирає прогнозований шлях заборон, які усе одно будуть обходитися.

comments powered by HyperComments