Вчені підрахували, який ризик інфікуватися коронавірусом у приміських та швидкісних потягах

Середа, 5 серпня 2020, 09:39
Ризик інфікуватися від пасажира, який нездужає на COVID-19, якщо ви сидите від нього в межах трьох рядів по ширині і п’яти по довжині сягає 10%
Вчені підрахували, який ризик інфікуватися коронавірусом у приміських та швидкісних потягах

Британські вчені із Університету Саутгемптона підрахували ймовірність інфікування коронавірусом під час поїздки у звичайних та швидкісних потягах із сидячими місцями. Результати цього дослідження опубліковані у журналі «Clinical Infectious Diseases», пише «Ліга.Новини».

Дослідження базувалося на осевої фактичного матеріалу, зібраного у Китаї із 19 грудня 2019 по 6 березня 2020 року. У базу дослідження було включено 2334 пацієнти і 72093 контактних особи, які були із ними в близькому контакті у вагонах (на відстані максимум трьох рядів крісел). Час спільної подорожі складав від десятків хвилин до 8 годин.

Як виявилося, найбільший ризик інфікування у 3,5% був у тих пасажирів, які сиділи поруч із недужим на COVID-19. Шанс інфікуватися коронавірусом на рівні 1,5% був у тих пасажирів, які сиділи у тому ряжі, але не поруч. Із кожною годиною ризик інфікуватися у пасажирів, які їхали поруч із хворим, зростав на 0,15%, а якщо пасажир сидів поруч із хворим – на 1,3%.

Цікаво те, що ризик інфікуватися у того, хто сів на місце, яке займав хворий на COVID-19, який покинув салон становив всього лиш 0,075%.

Відповідно до цього дослідження, автори пропонують в одному ряді крісел «сидячих» вагонів швидкісних і приміських потягів (із закритим вікнами) залишати між пасажирами хоча б два пусті крісла і, за можливості, скоротити тривалість мандрівки до 3 годин. Дані дослідження іще раз підтверджують, що громадський транспорт, особливо за умови тривалої поїздки у ньому, є достатньо небезпечним в плані інфікування коронавірусом. Тому при поїздках у громадському транспорті найкраще користуватися професійними засобами захисту органів дихання – респіраторами, адже відсутня гарантія, що інші люди, які перебувають у салоні транспорту (в тому числі і інфіковані коронавірусом) також будуть користуватися засобами захисту.

Фото ілюстративне. Автор фото - Олександр Вельможко.

comments powered by HyperComments