Коронавірусний карантин триватиме в Україні до кінця літа

Середа, 22 липня 2020, 18:17
Рішення про продовження режиму адаптивного карантину до 31 серпня 2020 року сьогодні прийняв Кабінет Міністрів України
Коронавірусний карантин триватиме в Україні до кінця літа

Уряд України сьогодні прийняв рішення, що карантин, який був запроваджений в нашій державі іще в березні у зв’язку із пандемією коронавірусу SARS-COV-2, буде продовжений до самого кінця літа. Відповідна постанова була сьогодні прийнята на засіданні Уряду.

Рішення про продовження «коронавірусного карантину» було більш ніж очікуваним, оскільки карантинні обмеження у зв’язку із пандемією коронавірусу SARS-COV-2 і далі діють у більшості країн світу, а епідемічна ситуація в Україні, а особливо у західному її регіоні залишається дуже складною. Зауважимо, що Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в свій час заявляв, що карантинні обмеження в Україні будуть діяти доти, доки не буде створено вакцину від COVID-19 або не буде розроблено ефективні ліки від цього захворювання. Наразі розроблено уже кілька експериментальних вакцин для створення імунітету проти коронавірусу SARS-COV-2, але всі вони іще досліджуються, тому Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує початок масової імунізації від COVID-19 не раніше, а ніж у першій половині наступного року.

Урядове рішення про продовження карантину прокоментував Міністр охорони здоров’я Максим Степанов: «Це нова постанова. Пропонується її застосування від 1 серпня по 31 серпня. Вона буде регламентувати встановлення карантину на території країни. Залежно від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях встановлюється зелений, жовтий, помаранчевий або червоний рівень небезпеки поширення COVID-19». Степанов каже, що рівень небезпеки буде визначатися автоматизованим програмним забезпеченням на основ визначених алгоритмів та зібраних даних. Він буде затверджуватися Національною комісією із техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Базовим рівнем моніторингу є моніторинг на рівні області показників, які використовуються і наразі», – розповів Міністр і нагадав, що це завантаженість ліжок у лікарнях, що лікують COVID-19, середня кількість тестувань населення, відсоток виявлення випадків інфікування і показник динаміки зростання випадків інфікування.

Якщо немає перевищення показників, область та всі її райони перебуватимуть у «зеленій зоні», тобто діятимуть наступні обмеження: перебування в громадських будівлях лише в масках та респіраторах, проведення масових заходів із розрахунку 1 особа на 5 кв. метрів, робота кінотеатрів і театрів за умови заповнення не більше 50% місць, перевезення пасажирів у громадському транспорті не більше кількості місць для сидіння.

«Регіони, що постійно перебувають в зеленій зоні не потребують втручання та посилення окремих протиепідемічних заходів національного рівня.

Якщо починає змінюватися індикатор 5 днів поспіль, то відразу ми починаємо переходити – той чи інший регіон чи окрема адміністративно-регіональна одиниця в жовту – це так звана буферна зона, там не суттєві зміни або помаранчевий і червоний (рівні)», – пояснив керівник Міністерства охорони здоров’я.

Зазначимо, що області західного регіону України, а особливо Львівська область, скоріш за все не зможуть потрапити у «зелену зону», адже в регіоні стабільно висока захворюваність на коронавірусну інфекцію, більше того – відсоток «активних» недужих на COVID-19 значно перевищує не лише загальноукраїнський показник, але й такий показник по сусіднім регіонам. Водоночас, ситуація у різних районах Львівщини значно відрізняється – епіцентром зараження коронавірусом є територія Львівської міської ради та кілька районів, які прилеглі до обласного центру.

Причиною значного поширення коронавірусу SARS-COV-2 в Західінй Україні є впершу чергу те, що саме в цьому регіоні значний відсоток населення перебував на заробітках у країнах Європейського Союзу, в першу чергу в Італії та Іспанії, які були епіцентром коронавірусної епідемії у ЄС. Нажаль, місцева влада на початковому етапі повністю провалила будь-яке тестування «заробітчан», які повернулися із-за кордону. Додатково пришвидшенню темпів поширення коронавірусу на Львівщині та у інших областях Заходу України стало необґрунтоване із точки зору епідеміології послаблення карантинних заходів. Для прикладу, дозвіл на роботу закладів культури, в т.ч. театрів і кінотеатрів міська комісія із ТЕБ та НС прийняла після того, як МОЗ України оприлюднив перелік показників, які не дозволяли Львову і області послаблювати карантин.

comments powered by HyperComments