«Тільки не Талалаєв!» - Громадськість Одеси обурена ситуацією навколо облздраву

Вівторок, 15 жовтня 2019, 12:51
Згідно з умовами конкурсу, на посаду голови директора департаменту охорони здоров’я Одеської області претендує людина, яка "дуже тісно пов’язана з корупцією, злочинами проти державності України та характеризується низькими моральними якостями".
«Тільки не Талалаєв!» - Громадськість Одеси обурена ситуацією навколо облздраву

Про це йдеться у зверненні низки громадських діячів та організацій на ім'я керівництва Одещини та профільного Міністерства.
Зокрема, громадськість занепокоєна тим, що на цю посаду претендує Костянтин Талалаєв, який «є активним учасником подій, пов’язаних із незаконним захватом Одеського національного медуніверситету, проявивши при цьому нехтування Законів України, та ігнорування рішень МОЗ України».

Уже той факт, що у 2018 році він брав участь у конкурсі на посаду керівника обласного управління охорони здоров'я, перебуваючи на лікарняному за основним місцем праці, на думку активістів, свідчить також про його ставлення до  правил, норм та законів і дискредитує, загалом, увесь конкурс та його результати.

Так, у 2018 році Талалаєв К.О. неодноразово ставав фігурантом службових розслідувань по фактам перевищення службових повноважень.
Працівники вишу в соціальних мережах відкрито висловлюються відносно хабарів, які змушені платити студенти в системі, яку організував саме Костянтин Талалаєв.

ЩЕ одними, порушившим всі норми Закона та моралі діями Талалаєва було примушення  студентів ОНМедУ писати завідомо неправдиві повідомлення на викладачів та завідувачів кафедр, про що у Міністерство та керівництво надійшла інформація з повідомленнями від студентів.
«Практика Талалаєва тут така: студенту на заліку чи екзамені ставиться незадовільна оцінка, а виправити її він може тільки в обмін на заяву-компромат на того чи іншого викладача чи завідувача кафедри, стверджує громадськість. -   ОНМедУ, де вони скаржаться на те, що незадовільні оцінки їм виставляв особисто К.О. Талалаєв, приймаючи іспити з дисциплін, яких він не викладав. Потім він же особисто змушував молодих людей писати скарги на переслідуваних керівництвом працівників вузу, змушуючи їх займатися відверто незаконними та аморальними  вчинками».

(більше листів студентів - у галереї нижче)

Багато запитань викликає факт створення в ОНМедУ антикорупційного комітету, який, власно, й очолив Костянтин Талалаєв.
«Згідно  ч.2 ст. 62 Закону України «Про запобігання корупції», затвердження Антикорупційної програми та введення у штатний розклад  окремої посади уповноваженого, відповідального за реалізацію такої програми, не є обов’язковими. Окрім того, пунктом 6.1. Антикорупційної програми ОНМедУ, затвердженої наказом екс-ректора  Запорожана В.М., визначено, що «несумісною діяльністю уповноваженого є робота на посадах, зазначених у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», звідки витікає, що призначення уповноваженим з Антикорупційної програми ОНМедУ проректора з науково-педагогічної (виховної) роботи Талалаєва К.О. є прямим порушенням.

До Національної поліції України надійшла заява відносно того, що Костнянтин Талалаєв майже на протязі п'яти років незаконно отримував державні  кошти при повній відсутності фактичного виконання роботи лікаря- дерматовенеролога, що є кримінальним злочином.
До вищесказаного можна додати, що призначення  доцента Талалаєва К.О.  уповноваженим   антикорупційного комітету ОНМедУ, згідно інформації «Варти», не було погоджено з керівником відповідного підрозділу Міністерства охорони здоров’я України - сектором оцінки та усунення корупційних ризиків.

За час роботи пана Талалаєва на вказаній посаді  жодного разу звіти, складені за результатами оцінки корупційних ризиків у діяльності ОНМедУ, на офіційному веб-сайті ОНМедУ не оприлюднювалися. На засіданнях антикорупційного комітету поточні завдання не обговорювалися, контроль за антикорупційними заходами здійснювався формально без зазначення конкретних порушень та чітких і конкретних способів їх усунення, а також чітких рішень з розглянутих питань. К.О. Талалаєв принципово не залучав до роботи антикорупційного комітету представників громадськості. Не проводилася і перевірка  строків  подання суб’єктами декларування декларацій.

Протизаконно в призначенні Костянтина Талалаєва є наявність конфлікту інтересів, бо Талалаєв є керівником громадської організації «Медична правда», що пов'язана з іншою громадською організацією - «Молодіжний центр розвитку», яким керує його дружина Олена Грибова, що неодноразово отримували кошти, що виділялися з бюджету Одеської області.

Союз Талалаєв-  Грибова у фінансовому плані дуже плідний, про що не раз писалося в пресі і соціальних мережах. Так, в 2014-15 роках «Молодіжний центр розвитку» було спіймано на нецільовому використанні грантових коштів від «Альянсу громадського здоров'я». У 2015 році «Альянс» згорнув фінансування програми по боротьбі з ВІЛ серед споживачів наркотиків. В 2015-16 рр. «Молодіжний центр розвитку» отримав з бюджету Одеської області понад 200 тисяч гривень на заходи по боротьбі з наркозалежністю. Про їх використання організація так і не відзвітувала.

Інтерес також викликає декларація пана Талалаєва, згідно з якою, його зарплатня в ОНМедУ у 2018 році склала 560 тисяч гривень, а премія на Новий рік - 162 тисячі. Такими заробітками та преміями в Одеському медуніверситеті не можуть похвалитися найтитулованіші наукові працівники.

Громадські активісти просять керівництво області проаналізувати та дати відповідну оцінку вказаним фактам, а також діяльності  Талалаєва К.О. А також провести новий конкурс на таку важливу посаду Директора обласного департаменту охорони здоров'я.

 

 

comments powered by HyperComments