Реформа ЗСУ відповідно до стандартів НАТО: у львівських військових комісаріатах з'являться центри соціальної підтримки ветеранів

Вівторок, 5 лютого 2019, 12:16
Розвиток ЗСУ за західними стандартами та реформування системи мобілізації і мобілізаційної підготовки на основі базових європейських підходів передбачають реформування та забезпечення ефективного функціонування місцевих органів військового управління, якими є військові комісаріати. Однак, и сприятиме лише зміна назви реформуванню військових комісаріатів?
Реформа ЗСУ відповідно до стандартів НАТО: у львівських військових комісаріатах з'являться центри соціальної підтримки  ветеранів

Звання військовослужбовців сержантського та старшинського складу в Україні не відповідають стандартам НАТО. Особливо гостро це питання постає під час проведення спільних військових навчань України та країн-членів НАТО.

Законопроект 6372 передбачає зміну назв військових звань в Україні у відповідність із стандартами НАТО. Враховуючи стандарти країн членів НАТО законопроектом пропонується:

1) скасувати військові звання «прапорщик», «старший прапорщик» і ввести замість них звання «штаб-сержант» та «майстер-сержант»;

2) скасувати військові корабельні звання «мічман», «старший мічман» і ввести замість них звання «штаб-старшина» та «майстер-старшина»;

3) запровадження звання «головний сержант» замість військового звання «старшина»;

4)  скасувати звання молодшого сержанта;

5) введення таких звань як «старший майстер-сержант» та «головний майстер-сержант» (корабельних «старший майстер-старшина», «головний майстер-старшина»).

Однак, ініціаторами законопроекту не було взято до уваги інші законодавчі акти та Статути для актуалізації термінів. Так, законопроектом вносяться зміни лише до трьох нормативно-правових актів: Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України та Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

Враховуючи наведене, за результатами розгляду рекомендуємо прийняти законопроект за основу в першому читанні.

Крім того, Законопроектом №9285 «Реформування військових комісаріатів» пропонується реформування системи військових комісаріатів в Україні шляхом створення на їх базі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (далі – Центри).

В частині механізмів функціонування нічого не змінюється. Доцільним було б, наприклад, розширити коло посадових обов’язків працівників Центрів чи передати їм функції органів соціального захисту населення щодо пільг для ветеранів чи розширити функції Центрів в аспекті витребування документів. 

Як вказується у пояснювальній записці до законопроекту, розвиток ЗСУ за західними стандартами та реформування системи мобілізації і мобілізаційної підготовки на основі базових європейських підходів передбачають реформування та забезпечення ефективного функціонування місцевих органів військового управління, якими є військові комісаріати. Однак, сама лише зміна назви не сприятиме реформування військових комісаріатів. 

Законопроект №9285 було прийнято 18.12.2018 року. За результатами розгляду може бути прийнятий за основу в другому читанні.

comments powered by HyperComments