З полону звільнено українського моряка Андрія Новічкова, якому загрожувала смертна кара

Вівторок, 8 січня 2019, 18:07
З іранського полону сьогодні, 8 січня, був звільнений український моряк Андрій Новічков.
З полону звільнено українського моряка Андрія Новічкова, якому загрожувала смертна кара

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив Президент України Петро Порошенко.

За його словами, зараз Андрій перебуває на території Посольства України в Ірані.

«Було приємно втішити цією звісткою бабусю Андрія Олену Миколаївну, яка чекала на звільнення онука. Особисто подякував їй за стійку позицію та віру у вирішення ситуації. Вона отримала від мене чіткий наказ – привести свій артеріальний тиск у норму і вже за кілька днів бути готовою обійняти свою рідну людину.Це, мабуть, найщасливіше Різдво в житті хлопця та його родини», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Андрій Новічков звинувчувався у вбивстві іранською владою. 17 січня 2017 року на судні під прапором Ірану молодший рядовий матрос Мохаммад Бахранпур, за національністю іранець, вистрибнув за борт. Старший помічник капітана Новічков був свідком цієї події. Українець підняв тривогу і організував рятувальні роботи. Тіло матроса знайдено не було. Українця зняли з судна і відвезли в суд, де було пред'явлено звинувачення у вбивстві.

Новічков більше року знаходився в іранській в'язниці. Йому загрожувала смертна кара через повішення. 10 травня 2018 року на сайті президента була опублікована петиція з проханням до Порошенка втрутитися в ситуацію з українським морем.

comments powered by HyperComments