Поки Якименко торує собі стежку до ректорства в ОНМедУ, муніципальна медицина втрачає позиції - Блогери

Середа, 12 вересня 2018, 07:36
Фінансова децентралізація в Україні дозволила значно збільшити місцеві бюджети. Наприклад, бюджет Одеси в минулому році перевищив дев’ять мільярдів гривень. Одночасно такі шалені гроші відкривають чималі перспективи для нечесних чиновників і можновладців. Страждають при цьому в першу чергу соціально незахищені верстви населення, адже корупційні схеми реалізуються в тому числі в чутливих сферах життя, таких як медицина, освіта й ін.
Поки Якименко торує собі стежку до ректорства в ОНМедУ, муніципальна медицина втрачає позиції - Блогери

Як бюджетні гроші працюють у місті на приватні медичні структури, чому мільйонна Одеса досі не закупила власне високоточне обладнання, кому вигідне муніципально-приватне партнерство в медицині, з’ясовували «БЛОГЕРИ».

Життя без медичного обладнання

Важко уявити сучасну медицину без такого обладнання, як ангіограф, який усуває патології серцево-судинної системи людини, чи томограф, дослідження за допомогою якого дають найбільш точні діагнози. Ці прилади вже давно стали звичними для сучасних медиків, вони значно допомагають при діагностиці й лікуванні різних захворювань людини.

У той же час одеські міські лікарні такого обладнання не мають, а містяни змушені платити за необхідні аналізи приватним компаніям із власної кишені. При цьому нерідко ці ж приватні компанії орендують площі міських лікарень під діагностичні центри буквально за копійки.

Як повідомляє лікар-кардіолог міської клінічної лікарні №3 Борис Голобородько, серцево-судинна патологія залишається однією з головних причин смертності в Україні. Досить великі показники захворюваності ішемічною хворобою серця фіксуються саме в Одесі. За словами Голобородька, наразі лікарня допомагає хворим на гострий інфаркт міокарда у співпраці із комерційною структурою. Самотужки лікувати цю категорію громадян міські лікарні Одеси не можуть, адже не закуплено необхідне для цього обладнання, а саме – ангіограф.

Місто закуповує дані медичні послуги у ТОВ «Свята Катерина-Одеса», витрачаючи на ці цілі шалені гроші. Наприклад, у відповіді на наш запит одеський міський департамент охорони здоров’я повідомив про те, що з 2016 року в рамках міської програми було направлено мільйони бюджетних коштів на закупівлю послуг невідкладної діагностичної допомоги при гострому коронарному синдромі. Так, у 16-му році було виділено 4 мільйони гривень, у минулому – 14 мільйонів гривень, у цьому – вже 14,6 мільйонів.

І всі ці послуги могли б забезпечувати міські лікарі, що  зробило б їх більш доступними для більшої кількості людей, але вони не мають необхідного обладнання. Саме тому бюджетні кошти переходять у приватні кишені.

Влада не знає про державні ініціативи

Одночасно міністерство охорони здоров’я, наголошує Голобородько, з метою збереження життя й надання ефективної медичної допомоги хворим на гострий інфаркт міокарда впровадило програму закупівлі ангіографів. За умовами програми, половину вартості цього обладнання сплачує держава, половину – місцевий бюджет. Таким чином по Україні буде розширюватися регіональна реперфузійна мережа. При цьому держава також бере на себе закупівлю матеріалів для ангіографа та підготовку кадрів для роботи з обладнанням. Вартість приладу становить десь до 25 мільйонів гривень, тобто  місто має виділити приблизно лише 12 мільйонів.

Але Одеса у програмі участі не бере, направляючи бюджетні кошти приватній компанії «Свята Катерина-Одеса».

Новопризначена керівниця одеського міського департаменту охорони здоров’я Олена Якименко розповіла "БЛОГЕРАМ", що нічого про державну програму не знає, й місту вигідно зараз закуповувати медичні послуги у приватних центрів. На питання, чи планує місто таки придбати ангіограф, Якименко відповіла, що поки до цього не дійшло.

Хто отримує мільйони?

Можливо, міська одеська влада так вперто стоїть на позиції медично-приватного партнерства через те, що комусь це вигідно? Хто ж стоїть за компанією «Свята Катерина-Одеса»?

Як виявилось, дана фірма має міцні зв’язки із одеською владою. Так, згідно з даними аналітичної системи YouControl, у перелік засновників входить батько депутата від мерської партії «Доверяй делам» Вадима Іоргачова Дмитро Іоргачов, який, до речі, також володіє компанією «Одескабель».

Також у засновниках ТОВ «Свята Катерина-Одеса» родич ще однієї депутатки від партії «Доверяй делам», яка має більшість у міськраді цього скликання, Людмили Себової Денис Себов. Регулярно отримуючи мільйони з бюджету, фірма має статутний капітал лише 16,5 тисяч гривень.

До речі, на сайті «Prozorro» вдалось знайти лише чотири тендери по закупівлі послуг при гострому коронарному синдромі, два з яких не відбулись. Загальна вартість тендерів – 8,5 мільйонів гривень. Всі інші бюджетні гроші, виділені за міською програмою, вочевидь, ТОВ «Свята Катерина-Одеса» отримує взагалі без конкурсу.

При цьому при проведенні одного з тендерів кошти одеситів були віддані компанії родичів міських депутатів без конкурентів. Жодної гривні пониження ціни цей тендер бюджету не дав.

На інший тендер у компанії «Свята Катерина-Одеса» з’явився конкурент, який запропонував нижчу ціну за ці послуги, але переможцем все одно була оголошена «Свята Катерина-Одеса».

Можливо, цій компанії сісти на бюджетні потоки допомагають зв’язки із одеською владою?

Аналогічна ситуація склалася із закупівлею апаратів магнітно-резонансної томографії чи комп’ютерної томографії – місто не має власного обладнання, а направляє бюджетні мільйони на приватні структури. І чомусь, за думкою міських депутатів і чиновників, Одесі вигідно витрачати гроші не на придбання власних медичних приладів, а віддавати їх приватним компаніям, які мають міцні зв’язки саме з представниками влади міста. Ніхто в цьому чомусь не вбачає конфлікт інтересів. А Одеса залишається без доступної медичної допомоги, кожен день втрачаючи життя містян, - наголошує сайт «БЛОГЕРИ».

Між тим, голову міського департаменту охорони здоров’я на протязі серпня можна було зустріти на робочому місці нечасто. І справа не у відпустці: новопризначений керівник на неї ще не напрацювала. Зі слів працівників департаменту, Олена Якименко останнім часом «не вилазить з Києва, навіть усі документи і розпорядження підписує її зам». Сама ж вона, як стверджують в департаменті, випрошує для себе «зелене світло» на ректорські перегони.

«Якименко бере відрядження, нібито, для відпрацювання механізму реалізації міськздравом медичної реформи, а сама - в кулуарах парламенту і МОЗ просить підтримати її кандидатуру на виборах ректора Медіну, каже: "із Запорожаном все узгоджено", повідомило «Варті» джерело в Комісії з охорони здоров'я ВР, додавши, що її, насправді, кілька разів бачили тут за останній місяць.

comments powered by HyperComments