Вперше за декілька років в Україні стабілізується ситуація на ринку праці

Четвер, 2 серпня 2018, 09:41
Вперше за останні п’ять років на ринку праці України досягнуто позитивної динаміки: у 2018 році відбулося зростання чисельності зайнятого населення та зниження рівня безробіття. Про це заявив в. о. Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко під час прес-конференції в Укрінформі.
Вперше за декілька років в Україні стабілізується ситуація на ринку праці

«Протягом І півріччя поточного року кількість вакансій у базі даних служби зайнятості збільшилася на 8% до 616 тисяч. Кількість працевлаштованих за сприяння державної служби зайнятості склала 428 тисяч осіб, 47% з них було працевлаштованооперативно, ще до надання статусу безробітного. Кількість роботодавців, які співпрацювали з центрами зайнятості, становила 129 тисяч, що на 4% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року», – зауважив Валерій Ярошенко.

На сьогодні завершено оптимізацію структури державної служби зайнятості. У результаті реорганізації із 517 базових центрів зайнятості 55 залишилися у статусі юридичної особи, 429 перетворено на філії. Більшість адміністративно-господарських функцій передано з базового на регіональний рівень Це дало змогу збільшити чисельність працівників, які надають соціальні послуги з 59% до 75%.

З початку року державна служба зайнятості запровадила такі сучасні сервіси:

  • профілювання безробітних та соціальний супровід за підходом кейс-менеджменту (295 тисяч осіб пройшли профілювання, понад 1 тисяча осіб отримує соціальний супровід після працевлаштування);
  • елементи дистанційного та дуального навчання безробітних (понад 1 тисяча осіб проходили навчання із застосуванням дистанційних технологій);
  • «гарячу лінію» державної служби зайнятості за телефоном 0-800-50-99-66 (надійшло понад 10 тисяч дзвінків);
  • інтернет-ресурс з електронними кабінетами для роботодавців та шукачів роботи (сайтом щомісяця користуються 109 тисяч осіб, 16 тисяч роботодавців та 23 тисячі безробітних зареєстрували свої особисті кабінети);
  • електронне опитування роботодавців щодо перспективної потреби у працівниках за конкретними професіями (створено базу для прогнозу перспективної потреби у кадрах та планування обсягів профнавчання).

«Намітилася чітка тенденція в скороченні рівня безробіття та підвищення заробітної плати в різних регіонах України. В рамках цього сьогодні потрібно системно працювати, щоб висококваліфіковані, амбітні та найкращі працівники обирали перш за все українського роботодавця і залишалися в Україні. Це найголовніше та стратегічне завдання Державної служби зайнятості. Ми маємо донести цю інформацію до найширших верст населення, в цьому полягає моє завдання як заступника начальника Управління міжнародного співробітництва, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Державної служби зайнятості (Центральний апарат)», - повідомила Олеся Тарасенко.

 «Сьогоднібізнес – це перш за все конкуренція команд. Той, кому вдалось зібрати та утриматидієву і ефективну команду, стаєлідером ринку. Тому,підвищення престижу українськогоробтодавця – завдання, щопотрібно вирішувати найскоріше та спільнимизусиллямибізнесу та держави, щобвтриматипозиції на міжнародному ринку праці та зберегтитрадиціїукраїнськоїнауковоїшколи» - додала ІринаЦициліна, прес- секретарDCHI&RE.

 Основні пріоритети в діяльності державної служби зайнятості на 2018 рік:

1. Перетворення центрів зайнятості в сервісні майданчики з надання широкого спектру послуг.

2. Впровадження інституту кар’єрного радника, супроводження безробітних до і після вирішення питання працевлаштування.

3. Удосконалення профорієнтаційної роботи. Розвиток профорієнтаційних та профдіагностичних послуг з використанням сучасних інформаційних технологій.

4. Сприяння подоланню дисбалансу на ринку праці шляхом організації професійного навчання безробітних.

5. Робота в територіальних громадах, надання працівниками центрів зайнятості усіх соціальних послуг.

6. Вивчення локальних ринків праці.

7. Завершення роботи по внесенню змін до законодавства про зайнятість та страхування на випадок безробіття.

8. Налагодження співпраці з Міжнародною організацією міграції з метою отримання інформації щодо трудової міграції в Україні та кількості трудових мігрантів за кордоном.

9. Створення міжнародної «гарячої лінії» з питань трудової міграції для швидкого реагування та надання допомоги в міграційних питаннях.

comments powered by HyperComments