Аукціон небаченої щедрості: ректор ОНМедУ протягом місяца закупить обладнання на 66 млн. гривень

Владимир Диденко  |  Середа, 20 червня 2018, 17:04
Днями пройшов тендер Одеського Національного Медичного Університету щодо Цифрової рентгеноскопічної системи типу «С-дуга». Переможець - ТОВ «Медгарант», вартість закупівлі – майже 14,1 млн. гривень.
Аукціон небаченої щедрості: ректор ОНМедУ протягом місяца закупить обладнання на 66 млн. гривень

Про це свідчить інформація, що оприлюднена в системі Рrozorro. Аукціон відбувся 18 червня.

На черзі - звернення за роз’яснненнями щодо чергового лоту – закупівлі Одеським Національним Медичним Університетом ендовідеоскопічного обладнання для хірургічних втручань. Очікувана вартість – 12,5 млн. гривень.

Проте роз’яснення вкрай потрібні: громадськість вже два роки поспіль б'є на сполох з приводу багатомільйонних закупівель обладнання відстороненим ректором університету Валерієм Запорожаном.

Наприклад, 27 січня 2016 року для університетської клініки на вул. Теністій було закуплено прилад PERFORMER НT. За майже 2.5 роки на цьому апараті проведено лише 46 процедур, тобто в середньому – дві процедури на місяць. Ефективне використання занадто дорогої техніки керівництво університету, схоже, не бентежить. Розраховуючи, мабуть, на небачений приплив онкохворих, рік тому в клініку закуповується… другий такий саме апарат за 8.3 млн грн.!

Колишній аспірант кафедри фармакології ОНМУ, кандидат медичних наук Дмитро Волошенков в серцях задається питанням: «Дивно ... Це саме те "найнеобхідніше" придбання, якого так не дістає Одеському медуніверситету, де періодично обвалюються стелі в аудиторіях, а на кафедрах матеріально-технічна частина не оновлювалася ще з радянського часу!?! Навіщо купувати вже другу аналогічну систему в одну й ту ж саму установу? У більшості клінік рідко проводять більше 30 операцій на рік (наприклад, в Національному інституті раку в Мілані проводиться 50 таких операцій на рік). Чому б не перемістити вже діючий апарат (який в силу специфіки не завантажено) з університетської клініці на Тінистій в Одеський обласний онкологічний диспансер? Навіщо аналогічний апарат за 8.3 млн. грн. ставити в відділення, де більшість хірургічних інструментів придбано ще по ленд-лізу?!?»

Втім це далеко не штучні закупівлі багатомільйонних приладів університетом.

На 12 липня призначений аукціон на 8.6 млн. грн. (Рентгенодіагностична система на базі дистанційно-керованого рентгенівського апарату),  на 25 липня – на 11.6 млн. грн. (Система нейромоніторінгу для онкології), наступного дня – ще на 6.5 млн. грн. (Ультразвукова діагностична система для біопсії) і на 31 липня – аукціон на 12.98 млн. грн. (Реагенти та витратні матеріали для молекулярно – цітогенетичних досліджень). Всього, разом з першими двома згаданими вище аукціонами керівництво ОНМедУ запланувало витрати протягом місяця 66.3 млн гривень.

Якщо ознайомитися з показаннями до проведення процедури геіпертермічної перфузіі на вже закупленому обладнанні, то з'ясується, що вони  відсутні в стандартах і протоколах - як в Україні, так і в Європі, а також відсутні в навчальних програмах онкологів. Тобто апріорі PERFORMER НT не може бути використано при навчанні інтернів- онкологів, Яки, до речі, ОНМедУ не готує. Цікаво, що технічні завдання під закупівлі Одеського національного медичного університету (апарати УЗД, рентген-апарати, гипертермічна перфузія, лабораторна техніка) складені переважно під італійських виробників. І за дивним збігом обставин, технічне завдання на закупівлю робототехніки вартістю близько 250 млн грн.,  яка не відбулася тільки завдяки пильності громадськості, теж було складено під італійського виробника.

За ще одним "збігом обставин", більшість почесних професорів, які беруть участь в новому проекті Валерія Запорожана - Міжнародному біомедичному онкологічному кластеру – теж з Італії. Серед запрошених на презентацію кластеру, яка анонсувалась наприкінці травня – почесний  професор ОНМедУ профессор Джуліано ді Бернардо, багаторічний керівник італійської масонської ложі, Великий Магістр, щоправда останнім часом трохи втративший свій вплив в європейських масонських кругах. Це саме йому ректор ОНМедУ зобов'язаний титулом Великого Магістра в час, коли він очолював Велику ложу України у 1998-2001 роках.

Проте експертне середовище стурбовано іншим запитанням: звідки у керівництва ОНМедУ раптом таке прагнення лікувати онкохворих саме на університетській базі, що потребуватимемо колосальних вкладень для ремонту приміщень та закупівлі техніки? При наявності обласного онкологічного диспансеру, фахівці якого проводять не менше 7 тисяч операцій щорічно? В той час, як відділення всіх клінік Одеського медуніверситету сумарно виконують максимум 450-500 онкологічних операцій за рік.

Можливо, відповідь на це знайдуть аудиторські служби та рахункова палата, що їх фахівці, як повідомляють одеські активісти, зараз працюють та території вишу. Метаморфози з кафедрами, кадрові забаганки, закупівлі з особистими пристрастями, а головне - руїна в ОДМедУ в буквальному сенсі (див. фото) сьогодні є очевидними вже не тільки для фахівців, але й для пересічних громадян. 

Між тим, в лютому цього року, наприклад, в клініці на Теністій було виконано лише 18 онкооперацій на органах черевної порожнини і малого таза. Дійсно, боротьбі з онкозахворюваністю на Одещині останнім часом приділялася серйозна увага, а кафедра онкології медуніверситету багато років була однією з кращих в країні. Доки  її… не було ліквідовано наказом ректора у 2017 році.

Складається таке враження, що україно-італійський біомедичний онкологічний кластер під дахом ОНМедУ створюється  з однією-єдиною метою - закупівлі дорогої техніки. Про репутаційні втрати вузу при такій ціні питання, схоже, пану Запорожану замислюватися не цікаво.

comments powered by HyperComments