Невідомий комп’ютерний вірус-вимагач, схожий на WannaCry атакував українські банки

Вівторок, 27 червня 2017, 16:21
Укрпошта, Приватбанк, Ощадбанк, Нова пошта та деякі інші компанії тимчасово не працюють.
Невідомий комп’ютерний вірус-вимагач, схожий на WannaCry атакував українські банки

За попередньою інформацією, під хакерську атаку потрапили «Укрпошта», державний «Приватбанк» та «Ощадбанк». Про це повідомляє Громадське.

Операторка служби «Приватбанку» повідомила про те, що наразі усі грошові операції виконуються в звичайному режимі. Комп’ютери співробітників також працюють.

Як повідомив Громадському в.о. гендиректора «Укрпошти» Ігор Смілянський, наразі підприємство працює зі Службою безпеки, аби мінімізувати наслідки атаки.

«Все що можна робити в паперовому варіанті також робимо. Ну і вживаємо план заходів які розробили спільно з Міністерством та СБУ за часи останньої хакерської атаки. Про прогнози говорити поки що зарано. Треба мінімізувати наслідки якомога швидше», — сказав він.

«У результаті таких кібератак ці банки мають складності з обслуговуванням клієнтів та здійсненням банківських операцій»,  – йдеться у повідомленні НБУ. 

Також хакерській атаці піддалися системи «Київенерго». Як повідомляє «Інтерфакс», «проблеми відчуло і «Укренерго»».

«Ми зазнали хакерської атаки. Дві години тому змушені були вимкнути всі комп’ютери, очікуємо дозволу на включення від служби безпеки», — сказали у прес-службі.

Зазначимо, що «Київенерго» експлуатує практично всі енергетичні об’єкти, розташовані в столиці, за винятком Дарницької теплоелектроцентралі. Також не працює сайт компанії ДТЕК. 

Кібератаці піддалися і недержавні організації. Зокрема, вірус атакував компанію «Нова пошта», не працюють сайти ряду ЗМІ. 

Раніше повідомлялося про те, що комп’ютерний вірус WCry (також відомий як WannaCry і WannaCryptor) атакував загалом не менше 200 тисяч пристроїв по всьому світу, серед яких комп’ютери лікарень, державних структур та мобільних операторів. Про це повідомляє Кіберполіція України

Дія цього вірусу полягає в шифруванні файлів на комп’ютері. Особи, які його розповсюджують, у подальшому вимагають від користувачів викуп за відновлення доступу до інформації. Викуп шахраї вимагають на свої Bitcoin гаманці. Зазвичай сума «винагороди» сягає 300 доларів США. Фахівці зазначають, що вірус стрімко поширюється – на сьогоднішній день WannaCry виявлено на комп’ютерах у 150 країнах.

Водночас оперативники кіберполіції не радять переходити за сумнівними посиланнями, що надходять на електронну пошту, адже саме це посилання може бути інфіковано шкідливим вірусом. Крім того,не варто скачувати програми, які не є перевіреними, адже вони також можуть бути інфіковані.

Нагадаємо, ЛНУ ім. І.Франка спільно із Львівським ІТ Кластером запускає нові програми навчання.

Більше новин Західної України читайте на “Справжній Варті”.

comments powered by HyperComments