Антон Філатов - про вітчизняні фільми на ОКМФ: інтерв'ю

Понеділок, 26 червня 2017, 12:36
З 2015-го року фільми ОКМФ почали активно штурмувати кінотеатри і виходити в прокат по всій країні. В минулому році вийшло вже близько 30 українських кінопрем'єр, а в цьому році нас чекає новий рекорд.
Антон Філатов - про вітчизняні фільми на ОКМФ: інтерв'ю

Головний редактор видання CutInsight.com Антон Філатов увійшов до журі FIPRESCI (Міжнародної федерації кінокритиків), яке на восьмому Одеському кінофестивалі буде вручати нагороду кращому українському фільму. В інтерв'ю "Справжній Варті" він розповідає про вітчизняні фільми на цьому кінофорумі.

В останні роки українських фільмів стає все більше, а їх успіхи на фестивалях та в кінопрокаті стають все більш помітними. Чи відображається ця тенденція в Національних конкурсах ОМКФ-2017?

Звичайно. Якщо у минулі роки в Національному конкурсі ОМКФ іноді зустрічалися відверто слабкі стрічки та телевізійні фільми, то на цей раз тут зібрані фестивальні картини в кращому сенсі цього поняття. Наприклад, фільми «Стрімголов» Марини Степанской та «Січень-березень» Юрія Речинського вже встигли побувати на престижних фестивалях класу «А». Стрічка Сергія Буковського «Головна роль» у квітні була визнана Української Кіноакадемією, як кращий документальний фільм. А соціальна комедія Аркадія Непиталюка «Припутні» є однією з найбільш очікуваних прем'єр осені. А на ОМКФ всі вони будуть сперечатися між собою за перемогу в національному конкурсі.

Також у цій програмі будуть представлені фільми Романа Бондарчука «Dixie Land» і «Рівень чорного» Валентина Васяновича, які не можуть похвалитися фестивальної долею, але все ж представляють дуже цікаві приклади сучасного українського кіно.

Зазвичай фільми з Одеського кінофестивалю більше ніде не показуються. І якщо ти особисто не перебуваєш на ОМКФ, то у тебе немає шансу подивитися це кіно.

Така тенденція тривала практично всі попередні роки існування фестивалю. Але з 2015-го року наші фільми почали активно штурмувати кінотеатри і виходити в прокат по всій країні. Наприклад, в минулому році вийшло близько 30 українських кінопрем'єр, що стало рекордом за роки Незалежності. А в цьому році нас чекає новий рекорд.

Вже відомо, що фільм «Припутні» вийде на екрани 26 вересня. До кінця року може дістатися до екранів «Рівень чорного» і «Стрімголов». Впевнений, будуть організовуватися спеціальні покази та інших фільмів. Крім того, в останні роки став популярним формат показу українських короткометражних фільмів у форматі альманахів, коли вони об'єднуються в двогодинних блок. І таким чином вони показуються в різних містах по всій країні.

Щодо конкурсу короткометражних фільмів. На які з представлених тут фільмів ви покладаєте особливі надії? 

Я дуже чекаю картину «Merry-go-round», зняту головним експериментатором сучасного українського кіно Ігорем Подольчаком. Він дуже сміливо грає з формою, екстремально розширюючи межі кіномистецтва. Також я чекаю новий фільм Філіпа Сотніченко «Технічна перерва», який минулого року переміг у короткометражному конкурсі ОМКФ. Це один із найбільш цікавих і продуктивних молодих українських режисерів. Цей список можна продовжувати, так як конкурсна програма вітчизняного короткого метра на цей раз вражає своєю різноманітністю.

А з українських повнометражних фільмів Одеського кінофестивалю – які б ви назвали «обов'язковими до перегляду»?

«Іній» Шарунаса Бартаса, який буде боротися за головні нагороди ФЕСТИВАЛЮ. Ця картина вже була представлена в «Двотижневику режисерів» Каннського кінофестивалю. Стрічка розповідає про поїздку хлопця і дівчини з Литви в Україну. Їх мета – доставити гуманітарну допомогу нашим бійцям на Донбасі. По дорозі їх чекає безліч фізичних та моральних випробувань. Також в дорозі вони зустрінуть французьких журналістів, одну з яких зіграла Ванесса Параді, колишня дружина Джонні Деппа. За першими відгуками це найбільш серйозне кіно-висловлювання про АТО серед усіх фільмів, які були зняті про війну на Донбасі.

comments powered by HyperComments