Що нас чекає - грабіж землевласників або все таки вільний ринок землі

Понеділок, 12 вересня 2016, 13:16
Володимир Литвин, народний депутат України, має свій власний прогноз.
Що нас чекає - грабіж землевласників або все таки вільний ринок землі

 

«Схоже, що до цього все підводиться. По-перше, МВФ пов’язує з цим подальше виділення Україні кредитів. Не випадково на відкритті сесії прозвучав заклик до мужніх рішень. По-друге, у ВР сформована потужне лоббі, яке володіє колосальними земельними ресурсами на правах оренди або перебуває на службі у таких власників. По-третє, за нинішньої ситуації, в якій перебуває Україна, та масового збіднення людей, в першу чергу селян, землю можна скупити по суті за безцінь. По-четверте, прибравши її до своїх рук на таких підставах, можна буде перепродати її іноземним громадянам за реальну ціну. А самим перебратися за кордон, де навчаються діти, живуть сім’ї та коханки.

Слід зазначити, що існує й варіант підстраховки. Про що йдеться? У ВР зареєстровані законопроекти про встановлення строку оренди землі на 49 років. Орендар отримує право здавати її в суборенду та заставляти в банк.

Вдумайтесь: землю, яка належить людям, орендар може здати в експлуатацію іншим, а також заставити в банк. Фактично держава може у такий спосіб узаконити позбавлення селян землі. Залишиться зробити це ще з їхніми оселями і присадибними ділянками.

У цьому зв’язку вимушений констатувати, що від влади неможливо домогтися з’ясувати стан справ у земельному питанні. Зокрема:

- скільки в Україні землі, в тому числі орної;
- кому вона належить і хто нею розпоряджається;
- що робиться із землями запасу та резерву;
- хто користується земельними паями, які не запитані (а таких, за скромними підрахунками, 400 тис., а це не менше 2 млн.га), і куди йдуть кошти від цього;
- яка реальна вартість українських земель, у тому числі по територіях і т.п.

Який вихід?

Усім піднятися на захист землі, точніше – її власників – селян. Вимагати від депутатів відмежуватися вже зараз від таких грабіжницьких законодавчих ініціатив. Завтра може бути пізно».
 

 

comments powered by HyperComments