Протестувальники штурмують Український дім. В них летять гранати і газ (ФОТО, ВІДЕО)

Валерій Шмаков  |  Неділя, 26 січня 2014, 02:10
Протестувальники із Євромайдану почали штурм Українського дому, що на Хрещатику. Активісти пішли на штурм через інформацію про те, що начебто всередині Українського дому знаходяться бійці спецпідрозділу «Беркут», які начебто готуються брати штурмом майдан.
Протестувальники штурмують Український дім. В них летять гранати і газ (ФОТО, ВІДЕО)

Зокрема, близько 18.30 в Інтернеті з’явилася інформація про те, що до Українського дому стягуються підрозділи міліції, тож виникла небезпека,  що вони можуть атакувати з тилу барикади Євромайдану на вул. Грушевського. Аби перевірити інформацію про загрозу туди вирушило декілька сотень протестувальників.

Великі вікна Українського дому були чомусь закриті білими стендами, та заглянувши всередину крізь щілини все ж можна було побачити близько 30 осіб в формі бійців внутрішніх військ із щитами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тож в євромайданівців виникла тривога, серед людей почали поширюватися чутки про те що на другому поверсі будинку знаходяться близько 2 тисяч бійців «Беркуту». Кажуть їх туди начебто звозили протягом кількох останніх днів і планують використати для розгону Євромайдану.

Відтак, протестувальники почали зводити барикади перед всіма виходами з  Українського дому аби не дати можливості спецпризначинцям вирватися. Для будівництва барикад використовували мішки зі снігом, поливаючи водою, яка при сильному морозі швидко перетворювалась в кригу. Також під головний вхід активісти притягнули декілька металевих лавок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окрім цього деякі мітингувальники збили прикріплені до колон відеокамери, аби беркутівці не могли спостерігати за тим що коїться на вулиці. Також, аби не дати можливість «Беркуту» отримати підкріплення, люди збудували барикаду на сусідній вулиці Трьохсвятительській.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Однак, забарикадувавши всі входи до Українського дому багато людей виступили за те аби запропонувати солдатам внутрішніх військ перейти на бік народу або просто мирно залишити будівлю. За умови якщо вони складуть кийки та щити. Відповідне звернення до бійців через мегафон крізь щілину в дверях висловив один з активістів, обіцяючи, що ніхто солдатів бити не буде, та відповіді не отримав.

Юрби людей, що зібралася під Українським домом стали скандувати «Виходьте!», «Міілція з народом!». Люди навіть утворили живий коридор аби дати можливість солдатам вільно вийти. Тож протестувальники стали розбарикадовувати головний вхід, та щойно наполовину відкривши розсувні двері, як з середини будинку порснули сльозогінним газом. Це сильно обурило багатьох радикальних активістів, які стали стукати палками по віконних рамах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В результаті одне з вікон розбилося та щойно протестувальники заглянули всередину, як звідти почав бити струмінь води. Побоюючись початку штурму зсередини будинку, до Українського дому почала стягуватись Самооборона Майдану. Згодом мітингувальникам все ж вдалося з допомогою тросу відкрити розсувні двері, та проти активістів міліціянти застосували світлошумові гранати.

У свою чергу протестувальники теж закидали силовиків піротехнікою. Все ж, станом на 00.50 штурм будинку було призупинено. При цьому, на Європейській площі перебуває близько 5 тис. людей, які вимагають від спецпризначенців здатися. Також серед людей побутує думка, що таким чином влада намагається відтягнути частину сил протестувальників з вул.Грушевського та розпочати там штурм.

comments powered by HyperComments