У Львові культурні інституції відновлюють свою роботу

П'ятниця, 1 квітня 2022, 15:24
У воєнний час мистецтво і культура особливо підживлюють дух, надихають і дають можливості для рефлексій, а також утверджують та популяризують українське. Саме тому культурні інституції Львова відновлюють роботу, наскільки це можливо. У планах – спільні проєкти з культурними діячами з різних міст нашої країни
У Львові культурні інституції відновлюють свою роботу

Від початку війни заклади культури Львова радо відчинили свої двері українцям, які вимушено покинули домівки через війну. Тимчасовий прихисток надали 28 культурних інституцій міста. Однак зараз чимало людей знайшли собі інше помешкання або виїхали за кордон, також є достатньо локацій по місту, де українці можуть проживати. Тому заклади культури відновлюють свою роботу. Про це повідомляють у пресслужбі Львівської міськради.

«Культура є також на передовій, і для неї зараз важливо говорити. Люди мають слухати один одного, рефлексувати. Через культуру, мистецтво, вистави, концерти можна рефлексувати, проживати ті емоції, які маємо. Тому наша місія – мотивувати на рефлексії, створювати для них належне поле, залучати до спільного творення. Важливо, щоб люди могли отримати і культурне піднесення, і просвіту, бо теми скеровані на усвідомлення української єдності.

Тому відновлюють роботу деякі театри, музичні школи, бібліотеки і концертні організації. Щиро запрошуємо стежити за анонсами про події і приходити до нас, ставати частинкою Львова, пізнавати себе крізь призму нашої української культури», - зазначила Наталія Бунда, керівниця департаменту розвитку Львівської міської ради.

Муніципальний мистецький центр у Львові чи не з першого дня став прихистком для українців, а зараз надає простір для спільного творення культури. Саме тут вже розмістили дві виставки митців з інших міст України.

«Маємо говорити мовою піклування, взаємодовіри і створення культурних цінностей, їхнього продукування у світ. Зараз у нашому спільному просторі зазвичай в день працює від 10 до 30 людей з різних міст України, які не хочуть залишати місто. Маємо 2-3 міжрегіональні події в день, де відбуваються знайомства з різними українськими ініціативами», - зауважила Ляна Мицько, керівниця Муніципального мистецького центру.

Вже є перші заявлені вистави у театрах, і вже зараз львівські митці думають про виїзні концерти по Україні. Адже українська музика і творчість додають сил нашим захисникам і надихають на боротьбу усіх людей.

«Ми об’єдналися і співпрацювали зі всіма театрами міста, допомагали і приймали людей. Тепер настав час говорити, співати – бодай тихенько, щоби музи заговорили, а зброя почала стихати. Тому ми відновлюємо діяльність, вже заявлені перші чотири вистави. Треба думати також про концертні виїзні бригади до наших воїнів та в інші міста. Наші воїни слухають українську музику, ірмоси і наголошують, що життя має продовжуватись», - сказав Андрій Водичев, режисер, актор театру Курбаса.

До слова, зараз у Львові з міськими інституціями співпрацюють Луганська філармонія, Харківська академія мистецтв та Школа архітектури Харкова, Київський Центр Довженка та інші.

comments powered by HyperComments