У Львові послаблень карантину не буде – є ріст захворюваності на COVID-19

Понеділок, 29 березня 2021, 09:40
За словами міського голови Львова Андрія Садового, динаміка захворюваності не спадає, навпаки є ріст, тому «наразі ніякого послаблення карантину не буде»

Під час ранкового виступу радіостанції «Люкс FM», яка належить його дружині, міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував ситуацію із захворюваністю на COVID-19 у місті Львові та повідомив про наступні кроки, які міська влада планує впроваджувати для боротьби із поширенням коронавірусної хвороби. Ці меседжі традиційно ретранслювала прес-служба Львівської міської ради.

«З 1300 ліжок, які в міських лікарнях є для пацієнтів з COVID-19, станом на сьогодні буде зайнято вже 1000. Добре, що ми прогнозували таку ситуацію і вже збільшуємо цей резерв.

Зараз стоїть завдання мати 2000 таких ліжкомісць. Кожного дня все більше нових, складних пацієнтів поступає.

Попри локдаун, динаміка не спадає, навпаки, є ріст. Тому наразі ніякого послаблення карантину не буде. Сьогодні на штабі будемо обговорювати питання посилення карантину. Як би цього не хотілось, але стоїть питання про закриття дитячих садочків та курсування громадського транспорту. Це дуже непрості рішення, тому ми до останнього думаємо, як виходити із критичної ситуації.

Сьогодні побачив новини, що у Великобританії послабили карантин і дозволили зустрічатись компаніям по 6 осіб. Якщо порівняти це послаблення з нами, то в нас тоді взагалі ніякого карантину немає. Добре, що у нас є де госпіталізовувати людей, бо в інших областях нема такої можливості, але якщо кожного дня буде поступати по 50 − 70 нових хворих, то ситуація буде дуже критичною. Якщо нічого не зміниться, то може бути загальноукраїнських локдаун. Зараз потрібно як ніколи дбати про своє здоров’я, берегти себе.

Зараз закриті заклади харчування, магазини і торгові центри, і це велика проблема для людей, які там працюють, адже вони залишились без засобів для існування. На урядовому рівні було прийнято рішення виплачувати їм по 8 тисяч гривень. Це невелика сума, але хоча б щось. Якби там не було, треба розуміти, що люди помирають і треба в першу чергу думати про безпеку людей», – заявив Андрій Садовий.

Зазначимо, що протягом року епідемії COVID-19 в Україні Андрій Садовий кілька раз змінював своє ставлення до «ковідного» карантину. Якщо навесні 2020 року, коли в Україні виявлялося лише по кілька сотень випадків COVID-19 на добу, Андрій Садовий виступав прихильником суворого карантину і осуджував людей, які насмілилися гуляти у парках та в лісі. «Карантин – це єдині ліки, які можуть нас врятувати», – заявляв Андрій Садовий на початку квітня 2020 року.

Проте в кінці весни – на початку літа 2020 року міський голова Львова змінив ставлення до карантинних обмежень у зв’язку із COVID-19 і став прихильником їх послаблення. Не дивлячись на те, що влітку 2020 року Львів і Львівська область стали епіцентром епідемії COVID-19 в Україні – тут виявляли найбільше нових випадків інфікування коронавірусу, лабораторії, які виконували ПЛР-дослідження на коронавірус не справлялися із напливом пацієнтів, мерія під керівництвом Садового постійно послаблювали карантинні обмеження.

Восени 2020 року, коли в світі та в Україні розпочалася «друга хвиля» коронавірусу, Садовий довго стверджував про стабільну ситуацію із коронавірусом у Львові. Коли уряд України запроваджував «карантин вихідного дня», Андрій Садовий виступив із різкою критикою цього рішення. Більше того, рішенням місцевої влади у Львові намагалися скасувати статус суботи і неділі, як вихідних днів.

Під час зимового локдауну в Україні, у Львові із «карантинними обмеженнями» працював різдв’яний ярмарок. В інтерв’ю «Громадському» Андрій Садовий заявив що гарний настрій на Різдво і Коляду посилює імунітет: «COVID-19 просто втікає».

comments powered by HyperComments