У Садового не хочуть виконувати у Львові урядове рішення про «карантин вихідного дня»

П'ятниця, 13 листопада 2020, 10:24
Поки-що чинний міський голова Львова каже, що підконтрольна йому міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій не акцептує урядове рішення
У Садового не хочуть виконувати у Львові урядове рішення про «карантин вихідного дня»

Іще у квітні цього року Андрій Іванович Садовий палко підтримував урядові рішення про запровадження жорсткого карантину, який, у тому числі, забороняв українцям прогулянки у парках. «Карантин – це єдині ліки, які можуть нас врятувати», – під таким заголовком прес-служба Львівської міської ради 2 квітня публікувала відеозвернення Садового.

«Ми з вами бачили кадри, як минулих суботи-неділі люди виходили в парки й сквери, палили ватри, смажили шашлики. Це глупо. Тим паче, разом із дітьми. А потім ті діти йдуть додому, а там старші люди. Я настійливо рекомендую, навіть наказую, усім львів’янам: ми повинні бути на карантині, якщо хочемо врятувати своє життя та життя своїх рідних. Це наш із вами обов’язок. Немає ліків від коронавірусу. Карантин – єдині ліки, які можуть нас врятувати», – заявляв Андрій Іванович Садовий на початку квітня.

Тепер же, коли уряд ухвалив «лайт-версію» жорсткого карантину, коли робота низки закладів обмежується лише на вихідні дні, Андрій Іванович діаметрально змінює свою позицію і стає палким захисником бізнесу і противником урядового карантину вихідного дня. Він, традиційно, використовує прес-службу Львівської міської ради для ретрансляції своїх месиджів.

Отож, прес-служба ЛМР повідомляє про те, що Садовий заявляє, що місто не акцептуватиме рішення уряду щодо введення «карантину вихідного дня». Натомість цими вихідними у Львові працюватиме гаряча лінія Центру підтримки підприємництва за телефоном 1580, яка консультуватиме представників бізнесу в разі виникнення непорозумінь. Також місто сформує мобільні юридичні групи, які надаватимуть їм оперативну допомогу.

«Вчора я був на ефірі телеканалу «1+1» «Право на владу», було дуже багато спікерів і, чесно кажучи, всі - і народні депутати, і лікарі – в один голос говорили, що цей карантин вихідного дня – дурня. Мені приємно, що навіть Міністр культури не голосував за це рішення.

Люди, які працюють в медицині, розуміють, що воно не допоможе. Натомість нанести шкоду для малого та середнього бізнесу – може. Ми маємо чітку статистику – більше 50 тис. львів'ян працюють у сфері малого та середнього бізнесу. Вони можуть попасти під ці обмеження, а це означає, що вони не зароблять, як мінімум, за вихідні 50 млн грн. Їхні сім'ї не будуть мати чим заплатити за квартиру, за тепло, придбати продукти тощо. Навіть якщо говорити про ПЛРи, то люди часто їх здають за приватні кошти, ідучи у приватні лабораторії.

Саме тому, я вважаю, що все це є абсурдом. Міська комісія ТЕБ і НС це рішення не акцептує. Ми у місті в суботу на неділю створюємо робочі групи у міській раді та будемо допомагати тим підприємцям, які вирішать все-таки працювати.

Люди також можуть питати про ситуацію із захворюваністю. Останній тиждень, слава Богу, все стабілізувалось. Загалом, росту хворих немає по Львову. До того ж, у нас все-таки є резерв по ліжкомісцях.

А от карантин нічого не додасть, а лише відніме та створить велику біду. Ми сьогодні будемо працювати з поліцією, щоб вони стояли на боці людей, а не брали участь в тому шоу. Тому що комусь можна працювати, а комусь не можна. Влада повинна приймати обдумані правильні рішення, а не просто робити імітацію бурхливої діяльності. Ми – з людьми.

Ми жодних рішень про заборону приймати не будемо. Також підприємці можуть звертатись на Гарячу лінію міста 15−80, де упродовж вихідних буде працювати дуже багато наших мобільних груп. Ми задіємо близько 50 юристів міської ради, які у разі чого зможуть навіть виїжджати на місце і ставати на сторону підприємців. Це є непростий час, але лишити людей без хліба неправильно. Якщо би держава давала компенсацію людям, то можна було б про щось говорити, а так, вони за вихідні мають до 50% прибутку, тому залишити їх без грошей є приниженням гідності», – заявив Андрій Садовий.

Нагадаємо, Львівська міська рада готує позов до суду на рішення Кабміну про «карантин вихідного дня». Як раніше зазначав мер міста Андрій Садовий, такий локдаун може залишити багатьох людей без засобів існування, тому не може бути виходом із ситуації на сьогодні.

Вочевидь «турбота» про малий і середній бізнес зі сторони Андрія Садового викликана в першу чергу наближенням другого туру виборів міського голови Львова. А після того, як меморандум про співпрацю підписали представники трьох політичних партій, що увійшли до Львівської міської ради – «Європейська Солідарність», «Варта» та «Свобода» Андрію Івановичу стало ясно, що контрювати депутатський корпус, як було в минулому скликанні, він не зможе. Аналогічно після підтримки опонента Садового зі сторони Кошулинського та Зінкевича, шанси на обрання Синютки міським головою Львова зросли. Отож, Андрій Іванович шукає будь-які можливості для піару. В тому числі – і на темі «коронавірусного карантину».

Наприкінці зауважимо, що Львівщина є лідером в Україні за кількістю летальних випадків від коронавірусу – позавчора цей показник перевалив за тисячу. Що ж до самого міста Львова, то в обласному центрі від COVID-19 станом на 9 листопада 2020 року померло 385 осіб.

comments powered by HyperComments