Андрій Садовий розповів про локдаун і закликав львів’ян уникати фізичних контактів

П'ятниця, 19 березня 2021, 11:06
Міський голова стверджує, що «цей вірус є в 5 разів агресивніший і активніший, ніж був рік тому», тому «локдаун — це єдиний можливий на сьогодні інструмент, щоб розірвати ланцюг розповсюдження коронавірусу»
Андрій Садовий розповів про локдаун і закликав львів’ян уникати фізичних контактів

Від сьогодні у Львові розпочинається «жорсткий» карантин (локдаун). Його запровадження прокоментував міський голова Львова Андрій Садовий, виступаючи в ефірі радіостанції «Люкс FM», яка належить його жінці – Катерині Кіт-Садовій. Під час свого виступу Садовий закликав містян протягом 10 днів максимально уникати контактів між собою, щоб жорсткий карантин дав результат. Меседжі Садового традиційно ретранслювала прес-служба Львівської міськради.

«Відсьогодні у Львові починається локдаун.

Мусимо 10 днів максимально уникати фізичних контактів, щоб був помітний результат.

Якщо глянути статистику захворюваності на Covid-19, то за вчора було госпіталізовано 75 людей, а виписано всього 35. Це дуже багато. Також досить багато є позитивних ПЛР-тестів за добу.

Локдаун – це єдиний можливий на сьогодні інструмент, щоб розірвати ланцюг розповсюдження коронавірусу.

Зараз в лікарнях бракує реанімаційних, спеціально обладнаних ліжок. Звичайних ліжкомісць в комунальних медичних закладах ми маємо 1300, з яких 702 станом на сьогодні зайняті пацієнтами. Наразі резерв ще є, але навантаження дуже велике, кількість медиків не збільшилась. Тому ми зараз перепрофільовуємо медичну систему, допомагаємо госпіталю у Винниках розгорнути додаткові ліжкомісця, шукаємо терапевтів туди. Наступних 2 − 3 тижні нас чекає непростий період.

Тому вкотре прошу львів'ян максимально дотримуватись маскового режиму і без лишньої потреби не контактувати з іншими людьми. Зараз краще не захворіти, адже цей вірус є в 5 разів агресивніший і активніший, ніж був рік тому. Якщо все ж ви захворіли, то максимально дотримуйтесь рекомендацій лікарів і не займайтесь самолікуванням», – заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

Зазначимо, що жорсткий карантин у місті Львові запроваджений із ініціативи влади міста. Наразі він запроваджений на 10 днів. На відміну від обмежень «червоної» зони, рух міського громадського транспорту у Львові не припинятиметься.

Щодо «агресивності і активності» коронавірусу у Львові та на Львівщині раніше керівниця Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталія Іванченко, заявила про те, що на Львівщині зараз розповсюджується не «британський» штам, а «новий із зміненим антигеном». Саме це, на думку пані Іванченко, може свідчити про одну із причин зростання кількості захворювань.

Зазначимо, що Андрій Садовий протягом року коронавірусної пандемії кілька раз діаметрально змінював своє ставлення до жорстких карантинних обмежень для боротьби із розповсюдженням коронавірусу.

У квітні 2020 року Андрій Садовий схвально ставився до наджорстких карантинних обмежень, які були запроваджені в Україні в той час, коли чисельність виявлених пацієнтів вимірювалася десятками. Мер Львова в той час називав карантин «єдиними ліками, які можуть нас врятувати».

Проте уже в кінці весни – на початку літа 2020 року Андрій Садовий дещо змінив своє ставлення до карантинних обмежень – як тільки міська комісія із ТЕБ та НС отримала право послаблювати карантин у місті Львові, вона ним скористалася, хоча реальна епідемічна обстановка щодо поширення COVID-19 в той час була чи не найгіршою в Україні і не давала реальних підстав для послаблення карантинних обмежень.

Восени 2020 року, коли в Україні проявилася «друга хвиля» захворюваності на COVID-19, Андрій Садовий, напередодні місцевих виборів, виступив проти запровадження на рівні Уряду України «карантину вихідного дня». Для «захисту» підприємців міськвиконком ЛМР, очолюваний Садовим, навіть спробував скасувати статус суботи і неділі, як вихідних днів.

Щодо січневого локдауну, то у Львові його не надто дотримувалося. Сам Андрій Садовий у інтерв'ю hromadske заявляв, що гарний настрій на Різдво і Коляду посилює імунітет «COVID-19 просто втікає». На своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук» Андрій Садовий публікував фото і відео численних колядників у себе вдома, що абсолютно не вписувалося у «жорсткий» карантин.

«Важко співати в масці, тим більше ми – я, Катерина, діти, наша теща — ми перехворіли і маємо достатньо антитіл і не становимо загрози для гостей, які приходять», – заявиляв у січня 2021 року Андрій Садовий.

Коментуючи карантинні обмеження Андрій Садовий зокрема заявляв таке: «Ці речі треба враховувати, тому що прописати це постановою уряду дуже складно. Але є здоровий глузд, є Коляда, є Різдво і ця атмосфера, цей добрий настрій, я переконаний, він добре впливає на імунну систему, робить її набагато сильнішою – і COVID просто відштовхується і втікає».

Як бачимо, зараз ставлення Андрія Садового до коронавірусу і карантинних обмежень знову діаметрально змінилося.
 

comments powered by HyperComments