У Львові Садовий провів нараду із сімейними лікарями та клініцистами із приводу лікування COVID-19

Понеділок, 15 березня 2021, 11:34
На нараді обговорювали чіткі протоколи лікування недужих на COVID-19 на початковому етапі, які можуть запобігти зменшенню чисельності «ковідних» пацієнтів у лікарнях
У Львові Садовий провів нараду із сімейними лікарями та клініцистами із приводу лікування COVID-19

Сьогодні у львівській мерії Андрій Садовий провів ZOOM-нараду із сімейними лікарням міста та лікарями-клініцистами Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова. На цій нараді, за повідомленням прес-служби Львівської міської ради, обговорили чіткі протоколи лікування пацієнтів із коронавірусом на початковому етапі, які можуть запобігти збільшенню чисельності пацієнтів у лікарнях.

Міський голова Львова Андрій Садовий на цій нараді розповів про ситуацію, яка є зараз і про ті кроки, які будуть впроваджуватися у місті уже сьогодні.

«У п’ятницю була робоча нарада з Міністром охорони здоров’я, він був з візитом у Львові. Ми за пів кроку до червоної зони, а це означає повне обмеження, закриття магазинів, ринків. Тому, щоб мінімізувати ті втрати, які можуть бути, ми проведемо комісію і будемо розглядати рішення, щоб завтра усі школи та позашкілля перевести на онлайн. Навчання з 1 до 4 класів буде, також будуть працювати садочки. Це перший крок, на який ми йдемо. Далі будемо моніторити ситуацію.

Якщо минулого тижня в середньому щодня поступало +30 людей в лікарні, то зараз – близько 40. Є ріст. Ми на сесії міської ради створили спеціальну комісію, яка об'їжджає всі установи. Її завдання – пошук додаткових місць. На квітень маємо вийти на плюс 700 ліжок. Однак якщо в людей не буде розуміння про цей коронавірус, то нам і ці ліжка не вирішать ситуацію.

З міністром ми також піднімали питання вакцинації. Ми обговорили, щоб дати можливість усім медикам вакцинуватись, бо ви на передовій», –розповів Андрій Садовий.

Тут маємо зазначити, що на міському рівні рішення про припинення очного навчання учнів шкіл 5 – 11 класів починає діяти лише від завтра, хоча на обласному рівні рекомендація припинити очне навчання у школах Львівщини із 9 березня 2021 року було прийнята іще 5 березня, але Садовий і його оточення традиційно цю рекомендацію проігнорували.

Далі під час ZOOM-наради виступали лікарі Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова.

«Теперішній перебіг захворювання у пацієнтів дуже відрізняється. Ми маємо 32 пацієнти із тяжким перебігом інфекції (загалом у лікарні станом на сьогоднішній ранок перебуває 274 пацієнти – це дані ЛОДА), і це люди молодого віку і без супутніх захворювань.

Попередня хвиля коронавірусу більше стосувалась людей старшого віку, а зараз у нас переважно люди молодого та середнього віку, які нічим особливо не хворіли. Пацієнтам, які мають перші симптоми хвороби, треба наголошувати на дотриманні усіх рекомендацій. Пацієнти повинні пити багато рідини, а також треба антикоагулянтну терапію призначати. Хороший ефект від призначення імуноглобулінів.

У нас 13 пацієнтів на вентиляційній підтримці, 6 пацієнтів – на вентиляції легень. Раніше у нас було 2 − 3 пацієнти на штучній вентиляції легень.

Наше завдання – це чіткий розподіл і сортування пацієнтів, особливо ті,  які можуть пролікуватись вдома. Вірус дуже не прогнозований, він вражає здорових людей. На жаль, є повторні госпіталізації, особливо через недотримання призначень лікаря», – наголосила Наталя Матолінець, завідувачка відділення реанімації Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова.

Також з сімейними лікарями поспілкувалась Марта Сайко, завідувачка Центру терапії, координаторка роботи з «ковідними» хворими лікарні швидкої допомоги. Вона зосередила свою увагу на чіткому протоколі госпіталізації пацієнтів та вчасному проведенні ПЛР-тестування

«Я би дуже хотів, щоб усі лікарі мали якісне спілкування з колегами, щоб ми щодня тримали руку на пульсі. Такої складної ситуації, як є зараз, раніше не було. Нам треба приймати складні рішення, тому такі зустрічі будемо проводити регулярно», – підсумував міський голова Львова.

comments powered by HyperComments