Львівський «Електронтранс» «підсунув свиню» киянам

Понеділок, 19 жовтня 2020, 17:28
Дочірнє підприємство «Концерну «Електрон» досі не спромоглося постачити КП «Київпастранс» єдиний трамвайний вагон, за який кияни сплатили аванс
Львівський «Електронтранс» «підсунув свиню» киянам

Напередодні місцевих виборів львівський виробник електротранспорту – ТзОВ «Спільне німецько-українське підприємство «Електронтранс» «підсунуло свиню» меру Києва Віталію Кличко і керівництву КП «Київпавстранс» – воно досі не доставило в Київ єдиний п’ятисекційний трамвай «Електрон» Т5В64, за який комунальний перевізник уже давно перерахував виробникові аванс. Йдучи на зустріч львівському виробникові КП «Київпастранс» чотири (!) рази продовжувало термін постачання єдиного трамвайного вагона. Як свідчить сайт «Міський електротранспорт», новий трамвай досі не прибув в трамвайне депо КП «Київпастранс», хоча термін останньої додаткової угоди про продовження термінів постачання трамвая спливає завтра, 20 жовтня 2020 року. Вся інформація про закупівлю Києвом трамвая «Електрон» міститься у системі публічних закупівель «Прозорро» в оголошенні про закупівлю № UA-2019-01-25-000585-b.

Нагадаємо нашим читачам, що тендер на закупівлю 10 низькопілогових трамваїв довжиною понад 30 метрів був оголошений КП «Київпастранс» 25 січня 2020 року. Очікувана вартість закупівлі складала 503 млн. грн. Заявки на участь у тендері подали львівське ТзОВ «СНУП «Електронтранс» та ТзОВ «Торговий дім «УКВЗ-Україна». Зазначимо, що ТзОВ «Торговий дім «УКВЗ-Україна» представляє Усть-Катавський вагонобудівниц завод із Росії, яка є країною-агресором, отож тендер мав бути автоматично скасований. Проте в КП «Київпастранс» вирішили «закрити очі» на участь дочірньої структури російського виробника. Перемогу в тендері було присуджено ТзОВ «СНУП «Електронтранс», яке за 10 трамваїв «Електрон» моделі Т5В64 правило 497 мільйонів 962 тисячі гривень. Підписання договору на постачання трамваїв відбулося 4 квітня 2019 року. Проте протягом 2019 року КП «Київпастранс» не перерахувало ТзОВ «СНУП «Електронтранс» передбаченого авансу, відповідно до дати, зазначеної в тендерній документації, тобто до 31 грудня 2019 року жодного трамвая «Електрон» КП «Київпастранс» не отримало.

Натомість, 17 грудня 2019 року КП «Київпастранс» зробило «Електронтрансу» «подарунок на Миколая» і продовжила термін постачання до 20 квітня 2020 року. Крім того львівський виробник отримав аванс. Але ТзОВ «СНУП «Електронтранс» не змогло постачити КП «Київпастранс» один трамвай на названої дати, посилаючись на епідемію COVID-19 та запровадження карантину. Отож, дата постачання трамвая змінювалася іще тричі: 30 квітня 2020 року – до 31 липня 2020 року, 29 липня 2020 року – до 31 серпня 2020 року, а 28 серпня 2020 року – до 20 жовтня 2020 року.

Отож, наразі у львівського виробника залишається іще один день, щоб вкластися у терміни постачання трамвая, передбачені останніми змінами до договору від 4 квітня 2019 року. Хоча не виключено, що КП «Київпастранс» в пориві «захисту вітчизняного виробника» ще раз подовжить терміни постачання трамвая.

Як зазначала «Справжня Варта», консорціум «Концерну «Електрон» та ТзОВ «СНУП «Електронтранс» затримав постачання 50 тролейбусів, які ЛКП «Львівелектротранс» придбало за кошти кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку» – останні машини надійшли у тролейбусне депо Львова не у березні, а лише у вересні. На маршрути вони виїхали тільки у жовтні.

Зазначимо, що не дивлячись на те, що симпатії до «Концерну «Електрон» висловлює чинний міський голова Львова Андрій Садовий, віце-керівник концерну Володимир Лесик балотується у депутати за списками «Європейської Солідарності», яка декларує свою опозиційність до Андрія Садового.

 

comments powered by HyperComments