Садовий вважає, що у Львові дуже багато людей мають антитіла до COVID-19

Понеділок, 12 жовтня 2020, 10:53
Андрій Садовий вважає, що показники захворюваності на COVID-19 залишаються у межах норми
Садовий вважає, що у Львові дуже багато людей мають антитіла до COVID-19

Поки іще чинний мер Львова Андрій Садовий вважає, що велика кількість мешканців міста Львова уже перехворіла на COVID-19 безсистемно, відповідно має антитіла до коронавірусу. Про таке своє відкриття у галузі медицини Андрій Садовий сьогодні повідав містянам на радіо «Люкс ФМ», яке контролюється його жінкою – Катериною Кіт-Садовою. «Коронавірусний» месидж «шефа» традиційно ретранслювала і прес-служба Львівської міської ради.

У сьогоднішньому ранковому ефірі Андрій Садовий коментував результати недільного ПЛР-тестування на коронавірус, коли під час 486 ПЛР-тестів було виявлено 200 нових випадків COVID-19, в тому числі 77 – серед мешканців міста Львова. На думку Садового, показники захворюваності у місті залишаються у межах норми, але ситуацію із захворюваністю на COVID-19 аналізуватимуть на засіданні міського штабу із протидії поширенню коронавірусу.

«Субота та неділя не є показовими, тому що робиться достатньо мало тестування.

Я думаю, що показовим буде завтрашній день. Тоді ми вже побачимо реальну картину.

Всі, напевне, вже чули пропозицію від уряду, щоби з четверга дітей відправляти на канікули. Ми сьогодні будемо збирати штаб, будемо аналізувати нашу ситуацію.

В цілому, за минулу добу ми маємо по області 200 підтверджених ПЛР-тестів, по місту Львову — 77. Тобто, загалом, показники тримаються у межах норми, але все ж наголошую, що йдеться про вихідні і є менша кількість тестувань. Завтра на ранок очікуємо більш уточнену інформацію», – заявив Андрій Садовий.

Як уже зазначала «Справжня Варта», мала кількість ПЛР-тестів, а водночас і велика кількість позитивних результатів тестування непрямо свідчить, що навіть більше чим через півроку, первинна ланка медичної допомоги, як і у до пандемічні часи, відпочиває по суботам та неділям. Це стосується амбулаторій сімейного лікаря та поліклінік, адже саме через ці заклади надається допомога тим «ковідним» пацієнтам, які хворіють у легкій формі.

На вихідні «ковідні» пацієнти можуть звертатися або через «103» до медиків швидкої допомоги, або безпосередньо у приймальні відділення «ковідних» лікарень (зауважимо, що тільки до Львівської обласної інфекційної  клінічної лікарні за час карантину із підозрами на COVID-19 звернулося 9685 осіб, в тому числі у неділю 11 жовтня – 15 осіб). Але, «швидка медична допомога», відповідно до діючих протоколів виїздить тільки до пацієнтів із важким перебігом COVID-19, «легким» пацієнтам радять почекати понеділка, коли до роботи приступить  сімейний лікар.

Андрій Садовий також висловив думку, що велика кількість львів’ян уже насправді перехворіло на COVID-19 у легкій формі і мають антитіла до цього захворювання.

«Ми розуміємо, що важко заховатись від хвилі, яка зараз йде у Європі. Хоча, враховуючи, що ми у Львові рівно йдемо останні 3−4 місяці, хочу відзначити, що вже дуже багато людей мають антитіла. Це означає, що багато людей вже перехворіло. Частина з них навіть не знали цього.

Мусимо не забувати про обережність, аби залишатись у безпеці. Особливо це стосується старших людей, які перебувають у групі ризику», – заявив Андрій Садовий в ефірі радіо «Люкс ФМ».

Зазначимо, що улітку цього року, до відставки керманича міського Управління охорони здоров’я Володимира Зуба прес-служба ЛМР публікувала результати ІФА-тестування для виявлення антитіл до коронавірусу SARS-COV-2. У результаті цих тестувань, яких на кінець липня цього року було проведено біля 15 тисяч, було встановлено, що у біля 15% осіб, які проходили тест на виявлення імуноглобуліну Ig G, його було виявлено, а це означає, що людина мала контакт із коронавірусом SARS-COV-2 і виробила антитіла до нього, або перехворіла на це захворювання і поборола його. Про те, ІФА-тестування у Львові проходили в основному медичні працівники, особи, що контактували із недужими на COVID-19, а також пацієнти, які мали лягати у лікарню. Значна частина людей, які пройшли ІФА-тестування належала до групи ризику, щодо захворювання на COVID-19, отож результати цих ІФА-тестувань не можна вважати репрезентативними. Вочевидь, саме на результатах ІФА-тестування Андрій Садовий і робить висновок про наявність антитіл, а отже і імунітету до COVID-19. В той же час, вчені кажуть, що імунітет після перенесення COVID-19 є нетривалим і цілком можливі повторні інфікування, які подекуди уже фіксуються на Львівщині.

Що ж до старших людей, які знаходяться у групі ризику щодо захворювання на COVID-19, наразі влада Львова нічого не робить для того, щоб уберегти їх від інфікування коронавірусом. Зараз, коли кількість випадків інфікування SARS-COV-2 в Україні постійно зростає, було б більш ніж доцільним відновити обмеження або цілковиту заборону для непрацюючих пенсіонерів на користування громадським транспортом принаймні у «пікові» години. Винятком можуть бути хіба ті пенсіонери, які прямують на періодичні медичні процедури (за наявності відповідного документу).

Так само у закладах торгівлі варто запровадити для покупців групи ризику позачергове обслуговування на касах, а для доправлення людей із інвалідністю до лікувальних закладів запровадити  послуги «соціального таксі».

Ну що іще важливо – усі комунальні медичні заклади первинної ланки Львова і Львівської області мають бути переведені на щоденну роботу – сімейні лікарі мають перейти на «плаваючі» вихідні – в кожній амбулаторії, у кожній поліклініці на вихідних повинні перебувати чергові лікарі сімейної медицини, до яких зможуть звертатися пацієнти у разі виникнення симптомів COVID-19. Це зробить дасть можливість позбутися «провалів» у «ковідній» статистиці.

comments powered by HyperComments