Міський бюджет Львова через COVID-19 недоотримав понад 400 мільйонів гривень

Четвер, 24 вересня 2020, 09:52
Про це розповів учора міський голова Львова Андрій Садовий під час зустрічі із підприємцями міста
Міський бюджет Львова через COVID-19 недоотримав понад 400 мільйонів гривень

За словами Андрія Садового, місто Львів скерувало із місцевого бюджету понад 220 мільйонів гривень на протидію коронавірусу і поскаржився, ніби-то держава не надає фінансової підтримки місту на ці потреби. В той же час, за словами поки іще чинного мера міста, через пандемію коронавірусу Львів недоотримав до бюджету міста понад 400 мільйонів гривень. Про це Садовий розповідав під час зустрічі із підприємцями міста, яка відбулася учора, повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Ми з вами прожили непростих 5 років, один COVID чого нам вартує. Треба низько схиляти голову перед лікарями, підприємцями і волонтерами –  вони єдині, хто нам допоміг. Лікарі зробили подвиг, ми маємо прекрасні протоколи лікування, є достатня кількість ліжкомісць. Кожного дня моніторимо ситуацію – зараз ми є вже у жовтій зоні. Але розслаблятися не треба – має бути максимальна готовність.

Місто, фактично, самостійно справляється з проблемами. Коли ми формували бюджет на цей рік, то була реверсна дотація понад 500 млн грн –  те, що держава має забрати. Але от станом на 1 вересня в нас мінус 400 млн поступлень. Ну і я кажу: давайте збалансуємо ситуацію, а вони кажуть – ні. Ситуація дуже цікава. У п’ятницю буде прем'єр-міністр у Львові, думаю, будемо мати з ним розмову. Важко, але ми намагаємося всі ці програми, які почали, тримати у фокусі», – розповів мер Львова Андрій Садовий.

Зауважимо, що Львів недоотримав значні кошти до місцевого бюджету через COVID-19 саме тому, що основними пріоритетами міста, за ініціативою самого Андрія Садового, були «ІТ і туризм», тобто в пошані була не промисловість, а сфера послуг. ІТ-сфера в Україні, як відомо, завжди намагається оптимізувати сплату податків, а готельно-ресторанний бізнес, який розвинутий у Львові цього року поніс значні збитки через весняний «локдаун» і зменшення туристичних потоків. Реальної промисловості у Львові, за виключенням ПрАТ «Концерн «Електрон», яке знаходиться «під крилом» Андрія Садового – мер не тільки піарить це підприємство, але й за кошти міста йде закупівля левової частини транспортної продукції, практично немає.

Нагадаємо, що на осінньо-зимовий період 2020-21 років науковці прогнозують другу хвилю COVID-19, яке теж відіб’ється на надходженнях в бюджет міста, отож не зрозуміло, за які кошти Андрій Садовий хоче віддавати кредити «на транспорт», який він обіцяє закуповувати для міста.

comments powered by HyperComments