Мешканцям Львівщини розповіли, куди скаржитися на бездіяльність сімейних лікарі

Неділя, 30 серпня 2020, 18:32
Після початку епідемії COVID-19 в Україні та на Львівщині почастішали випадки, коли сімейні лікарі відмовляють пацієнтами у візиті та якісні консультації
Мешканцям Львівщини розповіли, куди скаржитися на бездіяльність сімейних лікарі

Якщо Ваш сімейний лікар не реагує на запити, відмовляє у прийомі та консультації, у Львівській обласній державній адміністрації рекомендують поскаржитися на його дії чи бездіяльність до адміністрації лікувального закладу, де укладена угода. Лише таким чином можна вплинути на випадки бездіяльності сімейних лікарні. Про це йшлося під час щотижневого брифінгу щодо епідситуації на Львівщині, який проводили чиновники охорони здоров’я ЛОДА.

«Для сімейних лікарів ця пандемія теж виклик та напружений період. Вони є на контакті 24 години на добу і зобов’язані реагувати на всі запити від пацієнтів.

Однак якщо трапляються якісь поодинокі випадки некоректної поведінки з боку лікарів, одразу інформуйте про це керівництво закладу.

Не приїде швидка допомога до пацієнта, у якого температура 37. Є чіткі критерії, за якими екстрена допомога має приймати виклик. Серед них, зокрема, температура вище 38 градусів, яку неможливо знизити впродовж цілого дня, задишка, шо з’явилась раптово, загальна слабкість. В такому випадку швидка не відмовить», – розтлумачила експерт департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з терапії та сімейної медицини Ірина Федак.

Експерт закликає мешканців Львівщини пам’ятати, що навіть у випадку виклику швидкої, всі дії її лікарів узгоджуються з сімейним лікарем, адже ніхто краще за нього не знає про пацієнта та його анамнез.

«Екстрена медична допомога теж працює в посиленому режимі, тому додаткового навантаження варто уникати, адже вона може не потрапити до пацієнта, якому це реально потрібно.

Окрім того, із настанням холодів ми прогнозуємо новий сезон захворюваності. Тому, варто бути уважнішим до свого здоров’я. Якщо є підвищення температури, з’явились якісь симптоми, варто звертатись до сімейного. Повідомити його про свій стан телефоном чи вайбером. Якщо нема підстав та потреб зайвий раз іти в поліклініку, не треба туди йти», – наголосила Ірина Федак.

Експерти також радять не займатись самолікуванням, а при погіршенні стану здоров’я ізолюватись у межах власної квартири.

Зауважимо, що у соціальних мережах можна знайти багато дописів, авторами яких є люди, які або перенесли COVID-19, або їх стан викликав обґрунтовану підозру на це захворювання. Ці люди розповідали, що сімейні лікарі дуже часто відмовляють не лише у візиті до хворого, але й порушують протокол щодо забору біологічного матеріалу на ПЛР-тестування для виявлення коронавірусу – замість виклику до пацієнта спеціалізованої бригади, сімейні лікарі скеровували пацієнтів на ПЛР та ІФА-тестування до приватних лабораторій. Так само люди, які перенесли COVID-19 розповідають про те, що уже після встановлення діагнозу COVID-19 сімейні лікарні скеровували їх на проходження комп’ютерної томографії у приватні і державні діагностичні центри. Непрямим свідченням неефективності роботи більшості сімейних лікарів Львівщини є надзвичайно великий відсоток «активних» пацієнтів із коронавірусом. Зараз, за офіційними даними, на Львівщині продовжує хворіти на COVID-19 9657 пацієнтів 67,27% від 14356 інфікованих, чисельність лабораторно зафіксованих випадків одужання від коронавірусу – 4310.

 Зауважимо, що Львівщина вийшла на такий показник по кількості інфікованих в останній декаді червня – 24 червня 2020 року у Львові та області налічувалося 4423 пацієнти, що занедужали на COVID-19. Із цього випливає, що якщо вірити офіційним даним, пересічний пацієнт лікується від коронавірусу більше, а ніж два місяці, що не відповідає дійсності, адже біля 80% випадків COVID-19 має легкий перебіг і організм людини позбавляється вірусу протягом 21 дня від початку хвороби. Натомість, результати ПЛР-тестування часто показують мізерну кількість одужалих по відношенню до захворілих. Для прикладу, протягом суботи 29 серпня на Львівщині виявили 188 випадків інфікування коронавірусом і тільки 29 випадків одужання. Додамо, що часто чисельність виписаних із стаціонарів «ковідних» пацієнтів виявляється меншою, а ніж кількість зафіксованих випадків одужання від коронавірусу – пацієнтів із стаціонару виписують із покращенням стану, а не повним лабораторним одужанням, далі пацієнт потрапляє під опіку сімейного лікаря і процес встановлення одужання гальмується.

Також свідченням неефективності роботи сімейних лікарів на Львівщині є велика кількість звернень пацієнтів напряму у лікарні. Для прикладу, за статистикою, яку опублікувала прес-служба Львівської міськради, станом на 30 серпня 2020 року до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні за весь період коронавірусної епідемії звернулося 8170 осіб, із яких на стаціонарне лікування потрапили 1824 особи, на амбулаторному лікуванні – 6346 осіб.

comments powered by HyperComments