У суботу на Львівщині зафіксовано 130 нових випадків захворювання на COVID-19

Неділя, 26 липня 2020, 10:46
Протягом дня 25 липня 2020 року лабораторії Львівщини провели 761 ПЛР-дослідження, 130 яких підтвердило наявність коронавірусу, зафіксовано 45 випадків одужання, померло 6 осіб
У суботу на Львівщині зафіксовано 130 нових випадків захворювання на COVID-19

«Коронавірусна повінь», що накрила Львівщину на у кінці травня – у червні 2020 року ніяк не спадає – протягом минулого дня лабораторії області провело 761 ПЛР-дослідження, в результаті якого було виявлено 130 нових випадків інфікування, тобто позитивними виявилися 17% проведених тестів. Із 130 випадків інфікування 50 (38,46%) зафіксовано у місті Львові. Не дивлячись на те, що лабораторії виконали менше тисячі тестів, черга на ПЛР-тестування в суботу скоротилася із 861 проби до 533, тобто у суботу дослідили тільки 433 нових зразки, інші 328 дістали із холодильника.

Загалом, за словами Галини Слічної, керівниці міського штабу із протидії коронавірусу та заступниці міського голови Львова, станом на 26 липня 2020 року на Львівщині зафіксовано уже 8832 випадки інфікування коронавірусом SARS-COV-2 (352,29 випадків на 100 тисяч населення), лабораторно підтверджено 1964 (+ 45 за минулу добу) випадки одужання від коронавірусу, тобто 22,23% від загальної кількості інфікованих (при тому, що загалом по Україні від коронавірусу одужало уже більше 50 % від загальної кількості інфікованих). На Львівщині у зв’язку із коронавірусом зафіксовано уже  233 летальних випадки (+ 6 за минулу добу), отож смертність від коронавірусу на Львівщині складає 2,64% від загальної кількості інфікованих і аж 11,86% від загальної кількості пацієнтів, які позбулися коронавірусу. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Таким чином, на Львівщині налічується 6635 «активних» пацієнтів із коронавірусом, тобто так і не одужало від коронавірусу більше, а ніж три чверті інфікованих. В той же час, загалом по Україні станом на ранок 26 липня відсоток «активних» пацієнтів із коронавірусом складає 42,3% від загальної кількості інфікованих.

«Справжня Варта» неодноразово наголошувала, що 75% «активних» пацієнтів із коронавірусом на Львівщині – це не наслідок того, що Львівщину атакує якась більш агресивна форма коронавірусу, яка вимагає дуже тривалого лікування – вірус такий самий, як у сусідніх регіонах. Найбільш ймовірною причиною проблем із офіційною фіксацією одужання від коронавірусу (а для цього, нагадаємо, потрібно два негативних ПЛР-тести) є те, що лабораторії Львівщини не справляються із потоком зразків від осіб із підозрою на коронавірус та контактних осіб, отож зразки від пацієнтів що одужують мають найнижчий пріоритет.

У «Фейсбук»-спільнотах можна знайти і конспірологічні версії великого відсотку «активних» коронавірусних пацієнтів на Львівщині – дописувачі вважають, що масова фіксація випадків одужання почнеться в тому випадку, коли київські чиновники, а найвірогідніше – Міністр охорони здоров’я Максим Степанов почне «наїзджати» (і заслужено) на обласних і міських чиновників від охорони здоров’я. «Справжня Варта» не вірить у такі здогади і вважає, що все значно простіше. Влада Львівщини і зокрема міста Львова могла б вийти із ситуації за рахунок закупівлі послуг ПЛР-тестування через тендерну процедуру в приватних лабораторіях, але чомусь цього не робить – піаритися на відкритті нової ПЛР-лабораторії, яка мала б працювати іще мінімум із травня вигідніше.

Прес-служба Львівської міської ради також подала статистику, щодо кількості пацієнтів, які госпіталізовані у лікарні в місті Львові. Отож, у КНП ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня» станом на ранок 26 липня 2020 року перебувало 194 пацієнти із приводу коронавірусу. Зазначимо, що львівське інтернет-видання «Твоє місто» у червні 2020 року зазначало, що Львівська обласна інфекційна клінічна лікарні була розрахована на прийом до 200 пацієнтів із коронавірусом, тобто зараз вона заповнена на 97%. Ситуація у комунальних медичних закладах міста Львова діаметрально протилежна: у 1-ій міській клінічній лікарні, яка може прийняти до 170 пацієнтів, перебуває 73 (наповненість біля 43%), у 8-ій міській клінічній лікарні, яка може прийняти до 250 «ковідників» було 54 пацієнти (наповненість 21,6%), у лікарні швидкої медичної допомоги (300 ліжко-місць) – 77 пацієнтів (наповненість 25,66%). Загалом комунальні лікарні міста Львова можуть прийняти на стаціонарне лікування до 720 «ковідних» пацієнтів, отож вони заповнені лише на 28,33%.

За інформацією заступника керівника Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, із 194 пацієнтів, які перебувають в стаціонарі із приводу коронавірусу, 127 (65,46%) – це мешканці міста Львова, решта 67 – мешканці районів Львівщини (34,54%). Протягом минулої доби до приймального відділення ЛОІКЛ звернулося загалом 20 осіб, із них 15 – госпіталізовано. у 10 із них лабораторно підтверджений діагноз COVID-19. Решту 5 осіб скерували на самоізоляцію і амбулаторне лікування. Наразі у лікарні 180 пацієнтів із підтвердженим коронавірусом, 14 – із підозрою. У відділенні інтенсивної терапії перебуває 7 пацієнтів, із них 3 – на апаратах штучної вентиляції легенів. Вікова категорія стаціонарних «ковідних» пацієнтів ЛОІКЛ: 78% - особи віком від 50 років і більше, 22% - особи віком від 18 до 50 років.

Зауважимо, що за такої епідемічної ситуації, яка складається у Львівській області, доцільним є посилення карантину. В першу чергу карантинні обмеження повинні бути спрямовані на обмеження тривалих контактів між людьми і мобільності осіб із групи ризику (пенсіонери віком 60 і більше років, люди із інвалідністю загального захворювання). Проте, здається, що як обласна, так і міська влада на Львівщині вибрала інший варіант поведінки.

«Ми не зможемо побороти коронавірус в одному місті чи області. У світі йде ріст, і навіть ті країни, які послабили карантин, вертаються до посилення карантину. Ми не можемо собі цього дозволити, бо ці країни, посилюючи карантин, бізнесу дають кошти, а у нас таких можливостей нема, нам треба навчитись жити за шведською моделлю, коли і бізнес має працювати, і маска має бути постійно, бо маска у 18 разів захищає, ніж коли її нема.

Я думаю, що ми не дійшли жодного піку і поки нема вакцини, то розмови про піки, плато, другу хвилю – це тільки розмови», – цитувала 6 липня 2020 року заяву міського голови Львова Андрія Садового прес-служба Львівської міської ради.

Із цього можна зробити висновок – не дивлячись на те, що місто Львів є епіцентром поширення коронавірусної інфекції в Україні, влада міста не буде вводити жодних заходів із посилання карантину, навпаки вона буде давати «бізнесу працювати», хоча пересічні мешканці міста та регіону будуть платити за це здоров’ям і життям, а медики будуть у надзвичайному напруженні.

comments powered by HyperComments