У Львові при лікарні швидкої допомоги запрацювала лабораторія, яка проводить ПЛР-тести на коронавірус

Понеділок, 20 липня 2020, 15:49
ПЛР-тести проводять лабораторні працівники КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» на базі лабораторії Держспожив служби у Львівській області на вулиці Промисловій, 7
У Львові при лікарні швидкої допомоги запрацювала лабораторія, яка проводить ПЛР-тести на коронавірус

Львів’янам обіцяють пришвидшити проведення ПЛР-тестування на виявлення коронавірусу SARS-COV-2. Нову лабораторію відкрили при КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» (вона відома львів’янам як «лікарня на Топольній») на базі лабораторії Держспоживслужби у Львівській області. За словами мера Львова Андрія Садового, відкриття цієї лабораторії значно пришвидшить діагностику тих пацієнтів, які лікуються у клініках міста Львова. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

За словами мера Львова Андрія Садового, є потреба швидкого встановлення діагнозу у пацієнтів, у яких підозрюють коронакоронавірус. Отож влада міста прийняла рішення про закупку обладнання для лабораторії, яка могла б проводити ПЛР-тестування. Проте, обладнання це лише половина вирішення проблеми, адже потрібно відповідним чином підготувати приміщення, організувати відповідні заходи безпеки, вентиляцію. За словами мера, зараз ці роботи іще тривають у КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» на вулиці Миколайчука.

Відповідно, щоб пришвидшити процес початку ПЛР-тестування, влада Львова домовилася із державною лабораторією Держспоживслужби, щоб тимчасово встановити тут обладнання для ПЛР-тестування, що належить місту. Відповідно це дасть можливість прискорити діагностику коронавірусної інфекції у пацієнтів, які поступають у лікарню швидкої медичної допомоги та 1-шу та 8-му міські клінічні лікарні.

Садовий каже, що уже сьогодні до проведення ПЛР-тестування приступило 8 лаборантів.

Керівник КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» Олег Самчук каже, що наразі у лікарні іще триває ремонт приміщень, де мають розмістити лабораторію для ПЛР-досліджень. Для того, щоб лабораторія переїхала у власне приміщення на вулиці Миколайчука, 9 потрібно буде кілька місяців. Коли ситуація з коронавірусною епідемією стабілізується, цю лабораторію використовуватимуть також для забезпечення трансплантології.

«З четверга ми почали в пробному режимі робити ПЛР-обстеження, а з сьогоднішнього дня ми запускаємо лабораторію на повну потужність. В нас є контрольні звірки з лабораторією Лабораторного центру, є дозвіл на роботу. Ця лабораторія має покривати потреби міста, щоб не було завантаженості і затримок для обстеження пацієнтів — аналіз має бути сьогодні на сьогодні.

Ми зробили це терміново — за два тижні, об'єднавши наші зусилля з Держпродспоживслужбою, яка має приміщення лабораторії. Ми закупили обладнання, яке потім переїде в нашу лабораторію, коли ми завершимо ремонт. Також ми взяли обладнання з Репродуктивного центру для цієї лабораторії.

Це обладнання – це не лише аналізатори для коронавірусу, вони мають можливість робити ПЛР-обстеження для різних нозологій, а це сотні різних обстежень, які можна зробити пацієнтам. Тому ця вірусологічна лабораторія пізніше буде використовуватись для різних обстежень», – розповів генеральний директор  КНП «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» Олег Самчук.

Зазначимо, що обладнання для лабораторії було придбано за кошти міського бюджету Львова. Обійшлося воно у суму майже 1,9 мільйонів гривень. В комплект обладнання входить ПЛР-система, морозильна камера, термостат із функціям охолодження і нагрівання, УФ-бокс, набір дозаторів та ін.

Обладнання у лабораторії протестували у вівторок 14 липня, а у четвер 16 липня провели перші тестові ПЛР-дослідження на коронавірус. Спершу лабораторія проводитиме до 200 ПЛР-досліджень на добу, а згодом – до 700. Штат лабораторії планують збільшити до 10 осіб. Навчання для них було організоване у ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» та у Центрі легеневого здоров’я – ця лікарня має власне обладнання для ПЛР-тестування.

Треба зауважити, що на території Львівської міськради, відповідно до даних обласного управління статистики, станом на 1 травня 2020 року проживало 754726 осіб, тобто 30,1% від населення Львівської області, яке складало 2507454 особи. В той же час, за даними ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», саме на території міста Львова зареєстровано 4043 випадки інфікування коронавірусом SARS-COV-2. Це скаладає 49,82 % від загальної кількості інфікованих у Львівській області. В той самий час, із 939 осіб, які станом на ранок 20 липня 2020 року були госпіталізовані у лікувальні заклади Львівської області, на комунальні лікарні міста Львова приходилося тільки 195 пацієнтів, тобто 20,77% від усіх госпіталізованих по області. Отож, створення власної Львівської міської ПЛР-лабораторії було нагальною потребою, як то кажуть, «іще після вчора», адже саме Львів генерує найбільшу кількість нових інфікувань по області, але видається, що міська влада постаралася проблему із коронавірусом максимально "скинути" на плечі області.

 

comments powered by HyperComments