У Львові пенсіонери та інші пільговики зможуть знову безкоштовно їздити в громадському транспорті

Четвер, 9 липня 2020, 14:18
Оскільки роботу громадського транспорту в спецрежимі не скасували, кількість пасажирів у салонах на може перевищувати кількість місць для сидіння.
У Львові пенсіонери та інші пільговики зможуть знову безкоштовно їздити в громадському транспорті

«Вчора було прийнято рішення на засіданні комісії ТЕБ і НС. Навіть у режимі спецперевезень ми відновили пільговий проїзд для всіх мешканців, які мають таке право. Це є люди різних категорій, які передбачені законодавством. Є і такі категорії, рішення про право на пільговий проїзд для яких ми приймали на рівні міської ради. Наприклад, в законі не передбачено пільговий проїзд для пенсіонерів, людей з інвалідністю 3-ї групи і для учнів. Ми відновили всі пільги: ті, що передбачені на рівні місцевого самоврядування, і ті, що передбачені законодавством», – заявила заступниця міського голови Львова, керівниця штабу по протидії коронавірусу Галина Слічна, цитує прес-служба Львівської міської ради.

Водночас, у зв’язку із запровадженим карантином, громадський транспорт Львова і далі працює у режимі спеціальних перевезень, тобто в салоні транспорту має перебувати не більше пасажирів, а ніж є місць для сидіння. Крім того, всі пасажири транспортного засобу мають користуватися засобами індивіального захисту. Також урядова постанова передбачає, що громадським транспортом, який працює у спеціальному режимі, мають право користуватися тільки ті пасажири, які працюють, а також ті, яким переміщення конче необхідні у зв’язку із проходженням системних лікувальних процедур (гемодіаліз, лікування онкохворих та ін.).

Очевидно, що відновлення пільгового проїзду для пенсіонерів в черговий раз погіршить умови добирання на роботу для працюючих пасажирів. На кінцевих зупинках знову зростатимуть черги. А приватні перевізники, несучи збитки через вимогу Львівської міської ради про перевезення пільговиків, знову можуть зняти свій транспорт із маршрутів. Відновлення безкоштовного проїзду для пенсіонерів може також вчергове погіршити епідемічну ситуацію в місті Львові, який і так є епіцентром коронавірусної інфекції в Україні, адже люди старшого віку часто неправильно користуються засобами індивідуального захисту, крім того вони відносяться до «групи ризику», щодо захворюваності на COVID-19 – захворювання у них перебігає у більш важкій формі, їх частіше госпіталізують, серед літніх пацієнтів високий рівень смертності.

Враховуючи це Галина Слічна звернулася до пільговиків із проханням користуватися громадським транспортом у непікові години, тобто із 11:00 до 16:00. Але сумнівно, що це прохання буде почуте пільговиками.

«Є категорія людей, які насправді не працюють. Тому ми маємо велике прохання до людей пенсійного віку, які не працюють, щоб вони користувалися транспортом у непіковий час, тобто не тоді, коли інші люди добираються на роботу. Ми пропонуємо таким мешканцям користуватися транспортом з 11.00 до 16.00 год., коли немає великого навантаження», – сказала Галина Слічна.

Рішення про відновлення безкоштовного проїзду для пасажирів-пільговиків у Львові вчора, 8 липня 2020 року прийняла міська комісія із питань ТЕБ і НС. Це рішення прокоментував мер Львова Андрій Садовий. Він заявив, що  задля безпеки усіх пасажирів, пільговиків просять користуватись транспортом між 11.00 та 16.00 год. Режим спецперевезень, запроваджений у зв’язку із карантинними обмеженнями, зберігається. Відтак, у транспорті можуть бути лише пасажири у масках та лише сидячі місця.

Можемо констатувати, що передвиборчий піар і намагання «задобрити» електорат для мера Львова стали вищими, а ніж здоровий глузд, турбота про мешканців, що працюють і платять податки, економіка громадського транспорту і протиепідемічна безпека. Зауважимо, що заступник директора Львівської обласної інфекційної лікарні Ігор Берник постійно наголошує на тому, що понад три четверті шпиталізованих до цієї лікарні пацієнтів із COVID-19 – це особи віком понад 50 років. На вікову групу від 18 до 50 років приходиться лише біля 25% шпиталізованих. Отож, відновлення безкоштовного проїзду для пенсіонерів, а значить – збільшення їх переміщень є небезпечним. Зауважимо, що у низці міст Західної України (в тому числі в Луцьку та Івано-Франківську) на певний час узагалі зупиняли роботу всього громадського транспорту.

З огляду на це «Справжня Варта» звертається до усіх, хто має літніх батьків – намагайтеся забезпечити їх всім необхідним, щоб мінімізувати кількість їх контактів із іншими людьми, і в першу чергу – щоб у них відпала необхідність в користуванні громадським транспортом. Якщо уникнути переміщень літніх людей громадським транспортом неможливо, забезпечте їх надійними засобами індивідуального захисту (респіраторами класу FFP2 чи FFP3) та нітриловими рукавичками, навчіть ваших батьків правильно користуватися засобами захисту і переконайте їх постійно застосовувати ЗІЗ.

comments powered by HyperComments